Minilex - Lakipuhelin

Laki yhteistoimintamenettelystä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yhteistoimintalailla pyritään yrityksen toiminnan ja työolosuhteiden kehittämiseen, työnantajan ja työntekijöiden välisen yhteistoiminnan tehostamiseen samoin kuin henkilöstön keskinäisen yhteistoiminnan parantamiseen. Käytännössä laki parantaa työntekijöiden mahdollisuutta vaikuttaa työtään ja työpaikkaansa koskevien päätösten valmisteluun.

Laki ei kuitenkaan tule sovellettavaksi automaattisesti kaikissa työsuhteissa. Yhteistoimintamenettelylakia sovelletaan vain niissä yrityksissä, joissa työsuhteisten työntekijöiden määrä on säännöllisesti vähintään 20 henkilöä.

Yhteistoiminnassa osapuolina ovat työnantaja ja yrityksen henkilöstö. Yhteistoimintamenettelylaissa määritellään tarkemmin henkilöstön edustajat neuvotteluissa.

Laki antaa määräyksiä siitä, mitkä asiat kuuluvat yhteistoiminnan piiriin. Laki asettaa työantajalle velvollisuuden antaa määräajoin henkilöstön edustajalle tietoja esimerkiksi yrityksen taloudellisesta tilasta, palkkatiedoista, työsuhteista ja vuokratyövoiman käytöstä. Yhteistoimintaneuvotteluissa on käsiteltävä myös työhönotossa noudatettavat periaatteet ja käytännöt, henkilöstösuunnitelma ja koulutustavoitteet sekä vuokratyövoiman käytön periaatteet. Yrityksen sisäisen tiedottamisen käytännöt ja erilaiset suunnitelmat, kuten tasa-arvo suunnitelma ja päihdeohjelma, kuuluvat myös yhteistoiminnan piiriin. Laki antaa myös lukuisia muita määräyksiä siitä, mistä asioista työnantajan tulee neuvotella ja sopia yhdessä henkilöstön kanssa.

Käytännössä tärkeä säännös on vaatimus yhteistoimintamenettelystä silloin, kun työnantaja harkitsee yrityksessä toimia, joilla voi olla henkilöstövaikutuksia esimerkiksi irtisanomisten tai lomautusten muodossa tuotannollisista ja taloudellisista syistä. Näin voi tapahtua esimerkiksi yrityksen tuotevalikoiman muuttuessa tai jonkin yrityksen osan toiminnan lopettamisen myötä.

Yhteistoimintamenettelyn tarkoitus ei ole rajoittaa työnantajan liikkeen johto-oikeutta tai määräysvaltaa. Lain edellyttämissä tilanteissa yhteistoimintamenettelyä kuitenkin vaaditaan ennen kuin työnantaja voi käyttää tätä päätösvaltaansa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]