Minilex - Lakipuhelin

Määräaikaisen työsopimuksen purkaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsopimuslain mukaan määräaikainen työsopimus päättyy sovitun määräajan päättyessä tai sovitun työn valmistuessa. Näin ollen määräaikaista työsopimusta ei tarvitse erikseen irtisanoa, vaan se päättyy automaattisesti sovitun määräajan täytyttyä. Jos määräaikaisen työsopimuksen päättymisen ajankohta on vain työnantajan tiedossa, hänen on ilmoitettava työntekijälleen työsopimuksen päättymisestä viipymättä päättymisajankohdan tultua hänen tietoonsa.

Pääsääntöisesti määräaikainen työsopimus ei ole irtisanottavissa. Poikkeuksena ovat kuitenkin viittä vuotta pidemmäksi määräajaksi tehdyt työsopimukset. Ne ovat viiden vuoden kuluttua sopimuksen tekemisestä irtisanottavissa samoin perustein ja menettelytavoin kuin toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Lisäksi työnantaja ja työntekijä voivat halutessaan laatia määräaikaiseen työsopimukseen irtisanomisehdon. Tällöin määräaikainen työsopimus päättyy määräajan kuluttua, ellei työsopimusta ole sitä ennen irtisanottu.

Määräaikaisen työsopimuksen päättäminen kesken sopimuskauden on mahdollista ainoastaan purkamalla, ellei sopimukseen ole tehty irtisanomisehtoa. Työnantaja saa purkaa työsopimuksen sen kestosta riippumatta päättyväksi heti vain erittäin painavasta syystä. Tällaisena syynä voidaan pitää työntekijän työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä. Koska kysymys on työntekijän henkilöön liittyvästä purkamisperusteesta, niin työsopimuksen purkaminen ei ole mahdollista taloudellisella ja tuotannollisella perusteella. Huomionarvoista on myös se, että purkaminen ei ole mahdollista ilman erittäin painavaa syytä.

Työntekijä saa purkaa määräaikaisen työsopimuksensa päättyväksi heti, jos työnantaja rikkoo tai laiminlyö työsopimuksesta tai laista johtuvia, työsuhteessa olennaisesti vaikuttavia velvoitteitaan. Tällöin työsuhteen purkuperusteena voi olla esimerkiksi se, että työnantaja vaarantaa työturvallisuutta työpaikalla tai ei maksa työntekijän palkkaa sopimuksen mukaisesti. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]