Minilex - Lakipuhelin

Työsopimuksen purkaminen ja syyt

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsopimuksen purkaminen tarkoittaa työsuhteen päättämistä heti, jolloin ei sovelleta esimerkiksi irtisanomisaikaa. Perusteita työsopimuksen purkamiselle ovat erittäin painava syy, luvaton poissaolo sekä näistä erillisenä koeajan purku. Kun työsuhde päättyy työsopimuksen purkamiseen, työsuhde päättyy samana päivänä työvuoron päätyttyä. Työnantaja on velvollinen maksamaan purkupäivän palkan, vaikka työntekijä ei tekisikään työvuoroa loppuun työnantajan pyynnöstä.

Yleinen purkuperuste on erittäin painava syy eli pääsääntöisesti toisen sopimuspuolen vakava sopimusrikkomus. Lain mukaan työsopimus saadaan purkaa, jos toinen osapuoli rikkoo tai laiminlyö työsopimuksesta tai laista johtuvia, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavia velvoitteitaan niin vakavasti, ettei toiselta osapuolelta voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista irtisanomisajan pituista aikaa. Tällaisia syitä voivat olla esimerkiksi toisen osapuolen vakava harhaanjohtaminen työsuhteen alkaessa taikka vakava työturvallisuusrikkomus. Jokaista tapausta tulee kuitenkin harkita kokonaisuutena erikseen eikä laissa ole lueteltu esimerkkejä työsopimuksen purkamisen perusteiksi käyvistä syistä. Joka tapauksessa syiden tulee olla huomattavasti painavampia kuin lain mukaiset irtisanomisperusteet. Purkamisoikeus on voimassa 14 päivää siitä, kun sopimusosapuoli sai tiedon purkuperusteen olemassaolosta. Jos purkaminen estyy pätevän syyn vuoksi, on purkamisoikeus voimassa 14 päivää esteen lakkaamisesta lukien.

Työsopimus voidaan katsoa purkautuneeksi toisen osapuolen luvattoman poissaolon vuoksi. Jos työntekijä on ollut poissa työstä tai työnantaja on poissa työpaikalta vähintään seitsemän päivää ilmoittamatta sinä aikana toiselle osapuolelle pätevää syytä poissaololleen, voidaan työsopimus katsoa purkautuneeksi. Tämä työsopimuksen purkautuminen kuitenkin peruuntuu, jos poissaolosta ei ole voitu ilmoittaa toiselle osapuolelle hyväksyttävän esteen vuoksi.

Työsopimus voidaan purkaa myös koeajan aikana. Tällöin ei kuitenkaan tarvita purkuperustetta vaan koeajan tarkoituksena on nimenomaan sekä työntekijän että työnantajan mahdollisuus saada työsopimus päättymään heti ilman irtisanomisaikaa. Työnantaja ei kuitenkaan saa silti purkaa työsopimusta koeajalla syrjivillä tai epäasiallisilla perusteilla. Näin ollen työnantajan puolelta vaaditaan periaatteessa hyväksyttävä syy koeajan purkamiselle. Näitä syitä ei kuitenkaan ole säädelty laissa.

Mikäli olet epävarma asiakirjan soveltumisesta lakiasiaasi tai haluat saada tarkempaa neuvoa asiakirjaan liittyen, niin pyydämme kääntymään lakimieheen puoleen soittamalla lakipuhelimeen 0600 12 450. Voit myös pyytää lakimiestä laatimaan asiakirjasi tai sopimuksesi valmiiksi alusta loppuun.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]