Minilex - Lakipuhelin

Työsuhteen päättäminen lain mukaan

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsuhteen päättämisestä säädetään työsopimuslaissa. Työsuhteen päättämiseen vaikuttaa ennen kaikkea se, onko kyse määräaikaisesta vai toistaiseksi voimassa olevasta työsopimuksesta.

Jos työsopimus on tehty määräaikaiseksi, päättyy työsuhde ilman erillistä irtisanomista määräajan päättyessä tai kun sovittu työ valmistuu. Kun määräaikainen työsopimus on tehty viittä vuotta pidemmäksi ajaksi, voidaan työsuhde irtisanoa viiden vuoden kuluttua sopimuksen tekemisestä samoin perustein ja menettelytavoin kuin toistaiseksi voimassa oleva työsopimus.

Toistaiseksi tehty tai toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päätetään irtisanomisella, joka saatetaan toisen osapuolen tietoon. Irtisanomisaika voidaan sopia enintään kuuden kuukauden mittaiseksi, ja tätä pidemmäksi sovittujen irtisanomisaikojen osalta noudatetaan kuuden kuukauden irtisanomisaikaa. Työnantajan noudatettava irtisanomisaika voidaan sopia pidemmäksi kuin työntekijän noudatettava irtisanomisaika. Jos työnantajan noudatettavaksi sovittu irtisanomisaika on lyhyempi kuin työntekijän irtisanomisaika, saa työntekijä noudattaa työnantajan noudatettavaksi sovittua irtisanomisaikaa.

Irtisanomisajasta voidaan siis sopia, mutta jollei siitä katsota sovitun, noudatetaan laissa säädettyjä yleisiä irtisanomisaikoja. Työnantajaa ja työntekijää koskevat eri irtisanomisajat. Työnantajan noudatettavaksi tulevat irtisanomisajat ovat:

1) 14 päivää, jos työsuhde on jatkunut enintään yhden vuoden;

2) yksi kuukausi, jos työsuhde on jatkunut yli vuoden mutta enintään neljä vuotta;

3) kaksi kuukautta, jos työsuhde on jatkunut yli neljä vuotta mutta enintään kahdeksan vuotta;

4) neljä kuukautta, jos työsuhde on jatkunut yli kahdeksan vuotta mutta enintään 12 vuotta;

5) kuusi kuukautta, jos työsuhde on jatkunut yli 12 vuotta.

Työntekijän osalta irtisanomisaika on 14 päivää, jos työsuhde on jatkunut enintään viisi vuotta. Jos työsuhde on jatkunut yli viisi vuotta, on työntekijän noudatettavaksi tuleva irtisanomisaika yksi kuukausi.

Mikäli työnantaja irtisanoo työsuhteen noudattamatta irtisanomisaikaa, hän on velvollinen maksamaan työntekijälle korvauksena täyden palkan irtisanomisaikaa vastaavalta ajalta.

Vastaavasti irtisanomisajan noudattamisen laiminlyövä työntekijä joutuu maksamaan työnantajalle korvauksena irtisanomisajan palkkaa vastaavan määrän.

Jos työsuhde on sellainen, että se saadaan irtisanoa ilman irtisanomisaikaa, työsuhde päättyy sen työpäivän tai työvuoron päättyessä, jonka aikana irtisanomisilmoitus on toimitettu toiselle sopijapuolelle. 

Työsuhde päättyy ilman irtisanomista ja irtisanomisaikaa sen kalenterikuukauden päättyessä, jonka aikana työntekijä saavuttaa eroamisiän. Työnantaja ja työntekijä voivat kuitenkin sopia työsuhteen jatkamisesta. Eroamisikä on vuonna 1957 ja sitä ennen syntyneillä 68 vuotta, vuonna 1958-1961 syntyneillä 69 vuotta ja vuonna 1962 ja sen jälkeen syntyneillä 70 vuotta.

Työntekijällä on oikeus pyynnöstään saada työnantajalta kirjallinen todistus työsuhteen kestosta ja työtehtävien laadusta. Mikäli työntekijä nimenomaisesti pyytää, on todistuksessa mainittava myös työsuhteen päättymisen syy sekä arvio työntekijän käytöksestä ja työtaidosta. Työnantajalla on velvollisuus antaa työtodistus, jos sitä pyydetään kymmenen vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä. Todistusta, jossa on maininta käytöksestä ja työtaidosta, on kuitenkin pyydettävä jo viiden vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä. Jos työsuhteen päättymisestä on kulunut yli kymmenen vuotta, on työnantajalla velvollisuus antaa työtodistus vain, jos siitä ei aiheudu kohtuutonta hankaluutta. Sama koskee turmeltuneen tai kadonneen työtodistuksen tilalle annettavaa uutta todistusta.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]