Minilex - Lakipuhelin

Yhteistoimintamenettely ja salassapito

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yhteistoimintalailla on säädetty työntekijän ja henkilöstöryhmän edustajan eli usein luottamusmiehen salassapitovelvollisuudesta. Salassa pidettäviä tietoja esiintyy usein työnantajan tiedottamisen yhteydessä tai eri asioista käytävien yhteistoimintaneuvottelujen aikana, kun neuvotellaan esimerkiksi henkilöstövaikutuksista, töiden uudelleenjärjestelyistä tai työvoiman vähentämisestä.

Työnantajan yritystoiminnan turvan kannalta salassa pidettäviä tietoja ovat

  • liike- ja ammattisalaisuudet,
  • työnantajan taloudellista asemaa koskevat tiedot, jotka eivät ole muun lainsäädännön mukaan julkisia ja joiden leviäminen voisi vahingoittaa työnantajaa tai tämän sopimuskumppaneita,
  • yritysturvallisuutta ja vastaavaa turvajärjestelyä koskevat tiedot, joiden leviäminen voisi vahingoittaa työnantajaa tai tämän sopimuskumppaneita.

Näiden tietojen salassa pitämisen edellytyksenä on työnantajan tiedottaminen kyseisten tietojen salassa pitämisestä.

Salassapitovelvollisuuden piiriin kuuluvat myös henkilön yksityisyyden suojan piiriin kuuluvat tiedot, kuten esimerkiksi yksityisen henkilön terveydentilaa koskevat tiedot tai henkilön taloudellista asemaa koskevat tiedot. On kuitenkin mahdollista, että henkilö, jonka suojaksi salassapitovelvollisuudesta on säädetty, on antanut suostumuksensa tietojen luovuttamiseen, ja näin ollen salassapitovelvollisuutta ei ole. Työnantajalla ei ole erikseen velvollisuutta ilmoittaa salassapidosta. Lisäksi työnantajalla voi olla poikkeuksellisissa tilanteissa tietoja, joita hän ei saa luovuttaa edes työntekijöille tai henkilöstöryhmän edustajille. Näiden tietojen salaaminen on mahdollista vain, jos niiden leviämisestä aiheutuisi puolueettomasti arvioiden merkittävän vakavaa haittaa tai vahinkoa yritykselle tai sen toiminnalle. 

Salassapitovelvollisuus kestää niin kauan kuin työsopimus on voimassa ja sen rikkomisesta voidaan tuomita rangaistus.  Näin ollen on syytä olla yhteydessä lakimieheen, jos on epäilystä siitä, että salassapitovelvollisuutta on rikottu tai on epävarmuutta tietojen salassa pidettävyydestä.  

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]