Minilex - Lakipuhelin

Työsopimuksen purkamisen ja irtisanomisen erot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Toistaiseksi voimassa oleva työsuhde voi päättyä työsopimuksen irtisanomiseen tai työsopimuksen purkamiseen. Määräaikainen työsopimus päättyy sopimuskauden päätyttyä tai työn tultua tehdyksi taikka sitä aikaisemmin työsopimuksen purkamiseen. Määräaikaista työsopimusta ei voida irtisanoa. Suurin ero työsopimuksen purkamisen ja irtisanomisen välillä on ilmoituksesta kuluva aika työsuhteen päättymiseen.

Työsuhde päättyy normaalisti työsopimuksen irtisanomiseen. Työntekijän irtisanoutumiselle ei ole laissa säännelty hyväksyttäviä syitä, vaan työntekijä voi irtisanoutua koska vain ja mistä syystä vain. Työnantajan puolelta tapahtuva irtisanominen on laissa tarkkaan säännelty. Työnantaja tarvitsee irtisanomiselle laissa säädetyn hyväksyttävän perusteen. Työsopimuksen irtisanomisesta alkaa kulua irtisanomisaika, jonka aikana molemmat osapuolet hoitavat edelleen normaalisti velvollisuutensa. Työsuhde päättyy irtisanomisajan päätyttyä.

Työsopimuksen purkaminen on irtisanomista rajumpi tapa päättää työsopimus ja tällöin työsuhde päättyy heti. Tästä syystä työsopimuksen purkaminen vaatii aina erittäin painavan syyn, käytännössä toisen osapuolen erittäin vakavan sopimusrikkomuksen. Työsopimuksen purkamisesta ei siis seuraa irtisanomisaikaa, vaan työsuhde päättyy saman tien. Työsuhteen purkaminen on säännelty laissa sekä työntekijän että työnantajan osalta. Työsopimus voidaan päättää työsopimuksen purkamiseen, jos toinen osapuoli rikkoo tai laiminlyö työsopimuksesta tai laista johtuvia työsuhteen kannalta olennaisia velvoitteitaan niin vakavasti, ettei työsopimuksen jatkaminen ole kohtuullista edes irtisanomisajan pituista aikaa. Osapuolella on 14 päivää aikaa purkaa työsopimus siitä, kun hän sai tietää purkamisperusteen täyttymisestä. Työsopimus voidaan katsoa purkautuneeksi, jos työsuhteen toinen osapuoli on ollut poissa työpaikalta vähintään seitsemän päivää ilmoittamatta syytä poissaololleen.

Tärkein ero työsopimuksen purkamisen ja irtisanomisen välillä on siis irtisanomisaika. Lisäksi työsopimuksen purkaminen on poikkeuksellinen ja huomattavasti rajumpi tapa päättää työsuhde. Purkaminen vaatii aina erittäin painavan syyn ja se on säännelty myös työntekijän osalta, toisin kuin irtisanominen. Työntekijä voi irtisanoa työsopimuksen ilman perusteluita. Työnantajalta vaaditaan aina hyväksyttävä peruste irtisanomiselle. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]