Minilex - Lakipuhelin

Työsopimuksen irtisanominen ja purkaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yleensä toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päättyy, kun työsopimus irtisanotaan. Määräaikainen työsopimus taas päättyy sovitun määräajan päättyessä tai sovitun työn valmistuessa. Toistaiseksi voimassa oleva ja määräaikainen työsopimus voidaan päättää myös purkamalla, jolloin työsuhde päättyy välittömästi.

Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päätetään toisen sopijapuolen tietoon saatettavalla irtisanomisella. Työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä, joko työntekijän henkilöön liittyvällä perusteella tai taloudellisella ja tuotannollisella perusteella. Työntekijä saa irtisanoa työsopimuksensa ilman mitään perustetta.

Työntekijästä johtuvana tai hänen henkilöönsä liittyvänä irtisanomisperusteena voidaan pitää työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään. Irtisanomisperusteen asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on otettava huomioon työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan. Työnantajan on toimitettava työsopimuksen irtisanominen kohtuullisen ajan kuluessa siitä, kun työnantaja sai tiedon työntekijän henkilöön liittyvästä irtisanomisen perusteesta.

Työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen myös, kun tarjolla oleva työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi.  Ennen kuin työnantaja irtisanoo työsopimuksen edellä mainitulla perusteella, on hänen selvitettävä irtisanottavalle työntekijälle irtisanomisen perusteet ja vaihtoehdot.

Työsopimuksen purkaminen tarkoittaa, että työsuhde päättyy välittömästi. Työsopimuksen purkaminen on mahdollista vain erittäin painavasta syystä, minkä vuoksi purkamisperusteen tulee olla irtisanomisperustetta painavampi. Purkamisperuste eroaa irtisanomisperusteesta myös siten, että se johtuu aina toisen sopijapuolen käyttäytymisestä tai menettelystä. Näin ollen työnantaja ei voi purkaa työsopimusta vedoten esimerkiksi taloudellisiin ja tuotannollisiin syihin.

Työnantajalla on oikeus purkaa työsopimus irtisanomisajasta tai työsopimuksen kestosta riippumatta päättyväksi heti vain, jos hänellä on siihen erittäin painava syy. Tällaisena erittäin painavana syynä voidaan pitää työntekijän työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden niin vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista edes irtisanomisajan pituista aikaa. Tällaisia purkuperusteen täyttäviä rikkomuksia voi olla esimerkiksi se, että työntekijä vaarantaa työturvallisuutta työpaikalla tai esiintyy siellä päihtyneenä. Työntekijän epäasianmukainen käyttäytyminen myös vapaa-aikana voi poikkeuksellisesti saada aikaan purkuperusteen.

Työntekijä saa purkaa työsopimuksen päättyväksi heti, jos työnantaja rikkoo tai laiminlyö työsopimuksesta tai laista johtuvia, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavia velvoitteitaan niin vakavasti, että työntekijältä ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista edes irtisanomisajan pituista aikaa. Tällaisena purkuperusteen aikaansaavana rikkomuksena voi olla esimerkiksi se, jos työnantaja vaarantaa työturvallisuutta tai ei maksa palkkaa sopimuksen mukaisesti.

Työsopimuslain mukaan oikeus työsopimuksen purkamiseen raukeaa, jos työsopimusta ei ole purettu 14 päivän kuluessa siitä, kun sopijapuoli sai tiedon purkuperusteen täyttymisestä. Ennen kuin työnantaja aikoo purkaa työsopimuksen, on hänen varattava työntekijälle tilaisuus tulla kuulluksi työsopimuksen purkamisen syistä.  Samoin, jos työntekijä purkaa työsopimuksen, on hänen varattava työnantajalle tilaisuus tulla kuulluksi työsopimuksen purkamisen perusteesta. 

 

Yhteenveto

 

  • Toistaiseksi voimassa oleva työsopimus päättyy irtisanomiseen, kun taas määräaikainen työsopimus päättyy työsopimuksessa sovittuna päivänä tai sovitun työn päättyessä.
  • Työsude voi päättyä myös purkamiseen, riippumatta työsopimuksen muodosta. Tällöin työsuhde päättyy välittömästi.
  • Työntekijä saa irtisanoa työsopimuksen ilman perusteita.
  • Työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen vain asiallisesta ja painavasta syystä, joka voi olla joko henkilöön liittyvä tai taloudellinen ja tuotannollinen syy. 
  • Henkilöön liittyvänä irtisanomisperusteena voidaan pitää työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten työntekijän liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään.
  • Työnantajan tulee toimittaa työsopimuksen irtisanominen kohtuullisen ajan kuluessa siitä, kun työnantaja sai tiedon työntekijään liittyvästä irtisanomisen perusteesta. 
  • Työnantaja saa irtisanoa työsopimuksen myös, kun kyseinen työ on taloudellisista, tuotannollisista tai työnantajan toiminnan uudelleenjärjestelyistä johtuvista syistä vähentynyt olennaisesti ja pysyvästi.
  • Ennen taloudellisista tai tuotannollisista syistä johtuvaa irtisanomista työnantajan tulee kuitenkin selvittää irtisanottavalle työntekijälle irtisanomisen perusteet ja vaihtoehdot. 
  • Kun työsopimus puretaan, se päättyy välittömästi ja siihen tulee olla erittäin painava syy. 
  • Työsopimusta ei voi purkaa taloudellisista tai tuotannollisista syistä. 
  • Erittäin painavana syynä työsuhteen purkamiselle voidaan pitää työntekijän työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden niin vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä, että työnantajalta ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista edes irtisanomisajan pituista aikaa.
  • Esimerkkinä työturvallisuuden vaarantaminen. 
  • Työntekijä saa purkaa työsopimuksen päättyväksi heti, jos työnantaja rikkoo tai laiminlyö työsopimuksesta tai laista johtuvia, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavia velvoitteitaan niin vakavasti, että työntekijältä ei voida kohtuudella edellyttää sopimussuhteen jatkamista edes irtisanomisajan pituista aikaa. 
  • Esimerkkinä palkan maksamatta jättäminen. 
  • Mikäli työsopimusta ei ole purettu 14 kuluessa siitä, kun sopijapuoli sai tiedon purkuperusteen päättymisestä oikeus työsopimuksen purkamiseen raukeaa työsopimuslain mukaan. 
  • Sekä työnantajalla, että työntekijällä on velvollisuus varata toiselle osapuolelle tilaisuus tulla kuulluksi työsopimuksen purkamisen perusteesta. 

 

Summary in English

 

  • An indefinite employment contract ends for dismissal, while a fixed-term employment contract ends on the date agreed in the employment contract or when the agreed work is done. 
  • The job can also end in termination effective immediately, regardless of the form of the employment contract. In this case, the employment relationship ends immediately.
  • The employee may dismiss the employment contract without reasons.
  • The employer may dismiss the employment contract only for a valid and compelling reason, which can be either a personal or a reason based on finance and production.
  • A serious violation or neglect of obligations arising from an employment contract or the law, which have a material effect on the employment relationship, and a substantial change in the working conditions of the employee, due to which the employee is no longer able to cope with his work duties, can be considered grounds for dismissal related to the persona.
  • The employer must deliver the decision of dismissal of the employment contract within a reasonable time after the employer received information about the grounds for dismissal related to the employee.
  • The employer may also dismiss the employment contract when the work in question has been substantially and permanently reduced due to financial, production or restructuring reasons of the employer's operations.
  • However, before a dismissal due to economic or production reasons, the employer must clarify the reasons and alternatives for the dismissal to the employee to be dismissed.
  • When the employment contract is terminated effective immediately there must be a very compelling reason.
  • The employment contract cannot be terminated effective immediately for financial or production reasons.
  • A very serious reason for terminating the employment relationship can be considered to be such a serious breach or neglect of the employee's obligations arising from the employment contract or the law, which have a substantial effect on the employment relationship, for example jeopardizing work safety, that the employer cannot reasonably be expected to continue the contractual relationship even for a period as long as the notice period. 
  • The employee may terminate the employment contract immediately if the employer violates or neglects his obligations arising from the employment contract or the law, which substantially affect the employment relationship, so seriously that the employee cannot reasonably be expected to continue the contractual relationship, for example non-payment of salary, even for the length of the notice period.
  • If the employment contract has not been terminated effective immediately within 14 days after the contracting party was informed of the end of the grounds for termination, the right to terminate the employment contract expires according to the Employment Contracts Act.
  • Both the employer and the employee have an obligation to reserve an opportunity for the other party to be heard about the grounds for terminating the employment contract effective immediately.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]