Minilex - Lakipuhelin

Työsopimuksen purkaminen koeajalla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsopimusta solmiessaan työnantaja ja työntekijä voivat sopia työsuhteen alussa noudatettavasta koeajasta. Koeajan tarkoituksena on molempien osapuolten kannalta pystyä arvioimaan se, vastaavatko työsopimuksen sopimishetkellä voimassa olleet olosuhteet ja oletukset todellista asiantilaa. Työnantajalla on tilaisuus arvioida työntekijän työsuoritusta ja sitä, onko työntekijä kykenevä sopeutumaan työpaikan käytäntöihin ja työmenetelmiin. Työntekijällä on mahdollisuus arvioida yrityksen toimintaa ja työnantajan lakisääteisten velvollisuuksien toteutumista.

Koeajan tarkoituksena on työsuhteen osapuolten ennakko-odotusten arvioimisen lisäksi keventää työsuhteen päättämisessä noudatettavaa menettelyä. Koeajan kuluessa työsuhde voidaan päättää normaaleja irtisanomista ja työsuhteen purkamista koskevia säännöksiä noudattamatta.

Koeajan kuluessa työsopimus voidaan purkaa milloin tahansa kummankin osapuolen aloitteesta. Koeaikana tapahtuva työsuhteen purkaminen vaatii kuitenkin asiallisia syitä, eikä mikä tahansa peruste oikeuta mielivaltaisesti purkamaan työsuhdetta edes koeajalla. Erikseen kiellettyjä purkuperusteita ovat syrjivät perusteet, kuten työntekijän ikä, kansalaisuus, uskonto, terveydentila tai muut korostetun henkilökohtaiset ominaisuudet.

Työsuhdetta ei saa koeajalla purkaa myöskään koeajan tarkoitukseen nähden epäasiallisilla perusteilla. Kielto koskee sekä työnantajaa että työntekijää. Epäasiallinen peruste ei ole esimerkiksi se, että työntekijä on koeajalla osoittanut olevansa kykenemätön hoitamaan hänelle myönnettyjä työtehtäviä työnantajan edellyttämällä tavalla. Tämä voi liittyä esimerkiksi työntekijän terveydentilaan tai muuhun ominaisuuteen. Toisaalta epäasiallinen peruste on ainakin se, että raskaana olevan työntekijän työsuhde puretaan raskauden perusteella koeajan kuluessa.

Ennen koeaikapurkua tulee toiselle osapuolelle varata tilaisuus tulla kuulluksi purkamisperusteen vuoksi. Tällöin tulee selvittää ne syyt ja perusteet, joiden vuoksi työsuhde on purettu päättymään. Tämän lisäksi päätös työsuhteen purkamisesta tulee ilmoittaa toiselle osapuolelle henkilökohtaisesti.

Jos työsuhde puretaan työnantajan toimesta laittomin perustein, työsuhde päättyy joka tapauksessa, mutta työnantaja joutuu maksamaan työntekijälle korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]