Minilex - Lakipuhelin

Määräaikaisen työntekijän irtisanomissuoja

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työsopimus voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen. Määräaikaisen työsopimuksen laatiminen vaatii työnantajalta perusteltuja syitä. Määräaikainen työsopimus päättyy määräajan päättyessä tai sovitun työn valmistuttua. Tämä ei siis vaadi irtisanomista, vaan työsopimus päättyy automaattisesti. Kuitenkin, jos määräaikainen sopimus on tehty yli viideksi vuodeksi, on työsopimus viiden vuoden jälkeen irtisanottava kuten toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Näin ollen määräaikaisella työntekijällä ei ole laissa säädettyä irtisanomissuojaa alle viiden vuoden työsopimuksissa.

Työnantaja on kuitenkin velvollinen noudattamaan määräaikaista sopimusta eikä irtisanominen kesken sopimuksen ole laillista. Jos työnantaja päättää työsopimuksen laittomasti kesken sopimuksen, on työnantaja korvausvelvollinen. Korvauksen suuruus määräytyy kokonaisharkinnan perusteella. Huomioon otetaan etenkin määräaikaisen työsopimuksen jäljellä ollut kestoaika.

Määräaikaiseen työsopimukseen voidaan ottaa mukaan koeaika. Myös määräaikainen työsopimus voidaan purkaa koeajalla. Koeaika saa olla korkeintaan kuusi kuukautta sekä muutoinkin enintään puolet työsuhteen kestosta. Jos työntekijä on ennen työsopimuksen solmimista ollut työnantajan palveluksessa vuokratyösuhteen kautta, on tämä aika vähennettävä koeajasta.

Määräaikaisella työntekijällä ei siis ole irtisanomissuojaa. Työnantaja on kuitenkin velvollinen noudattamaan työsopimusta määräajan aikana eikä näin ollen saa irtisanoa määräaikaista työntekijää. Koeajalla työsopimuksen purkaminen on kuitenkin mahdollista. Jos työnantaja päättää määräaikaisen työsopimuksen, työnantaja on korvausvelvollinen työntekijälle.

Määräaikaisen työntekijän ainoa mahdollisuus saada irtisanomissuojaa on se, että työsopimusta tarkastellaan toistaiseksi voimassa olevana. Näin käy esimerkiksi silloin, kun määräaikainen työsopimus on kestänyt yli viisi vuotta. Määräaikaista työsopimusta pidetään toistaiseksi voimassa olevana myös silloin, kun se on tehty työnantajan aloitteesta ilman perusteltua syytä. Määräaikaisia työsopimuksia ei saa solmia, jos niiden lukumäärä tai yhteenlaskettu kesto taikka niistä muodostuva kokonaisuus osoittaa työnantajan työvoimatarpeen pysyväksi. Tällöin määräaikainen työsopimus voidaan katsoa toistaiseksi voimassa olevaksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]