Minilex - Lakipuhelin

Mitä on työllistymisvapaa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työllistymisvapaan tarkoitus on mahdollistaa irtisanotun työntekijän uudelleensijoittuminen mahdollisimman nopeasti työsuhteen päätyttyä. Palkallinen työllistymisvapaa kuuluu kaikille irtisanottaville työntekijöille, jos työsopimus on irtisanottu taloudellisin tai tuotannollisin perustein ja työnantaja on täyttänyt työntarjoamis- ja koulutusvelvollisuuden. Lisäksi työllistymisvapaa ulottuu irtisanomisiin, jotka on suoritettu saneerausmenettelyn yhteydessä. Käytännössä työantaja ja työntekijä voivat sopia työllistymisvapaan antamisesta myös konkurssin perusteella tapahtuvissa irtisanomisissa.

Työntekijällä on oikeus työllistymisvapaaseen osallistuakseen irtisanomisaikanaan työllistymissuunnitelman laatimiseen. Lisäksi samoilla työntekijöillä on oikeus työllistymisvapaan aikana osallistua työllistymisohjelmaan liittyvään työvoimapoliittiseen aikuiskoulutukseen, harjoitteluun ja työssä oppimiseen, mikäli näistä on ohjelmassa sovittu. Työntekijät, joilla ei ole oikeutta työllistymisohjelmaan, voivat saada työllistymisvapaata esimerkiksi oma-aloitteeseen tai viranomaisaloitteeseen työpaikan hakuun ja työhaastatteluun.

Työllistymisvapaan pituus määräytyy irtisanomisajan pituuden mukaan. Jos irtisanomisaika on enintään kuukauden, työllistymisvapaata voi saada yhteensä enintään viisi työpäivää. Jos irtisanomisaika on yli kuukauden mutta enintään neljä kuukautta, työllistymisvapaata voi saada 10 työpäivää. Jos irtisanomisaika on yli neljä kuukautta, työllistymisvapaata saa yhteensä enintään 20 työpäivää. 

Työllistymisvapaa myönnetään kokonaisina työpäivinä, mutta se ei estä sitä, että työntekijä käyttäisi työllistymisvapaansa paloissa. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi työllistymisvapaan alainen työpäivä voidaan viettää useamman päivän aikana. Työllistymisvapaata ei myöskään tarvitse käyttää yhtäjaksoisesti, vaan se voidaan käyttää pienemmissä osissa kerrallaan. Käytettyjen vapaiden kokonaistuntimäärien on kuitenkin vastattava kokonaisten työpäivien säännöllisen työajan tuntimäärää. Työllistymisvapaan käyttämisestä ei saa aiheutua merkittävää haittaa työnantajalle, ja työntenkijä onkin ennen työllistymisvapaan tai sen osan käyttämistä ilmoitettava siitä työnantajalle niin hyvissä ajoin kuin mahdollista. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]