Minilex - Lakipuhelin

Aviopuolison oikeus puolison perintöön

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolisoilla on lain mukaan avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus voidaan sulkea pois kokonaan tai osittain avioehdolla, mutta ilman avioehtoa pääsääntönä on avio-oikeus kaikkeen omaisuuteen. Puolison saama perintö kuuluu avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen, ellei avioehdossa tai testamentissa ole toisin määrätty. Avio-oikeus toteutetaan omaisuuden osituksessa avioliiton päättymisen jälkeen. Pääsäännön mukaan osituksessa lasketaan yhteen puolisoiden kaikki varallisuus, joka jaetaan puoliksi, jos avioehtoa ei ole. 

Avio-oikeus aktivoituu vasta avioliiton päätyttyä. Siihen asti puolisoiden omaisuus on erillistä, ja kumpikin puolisoista omistaa omaisuutensa yksin. Avioliiton aikana puolisoiden omaisuuteen sovelletaan niin sanottua nimiperiaatetta: omaisuus kuuluu sille, jonka nimissä se on. Molempien nimissä oleva omaisuus on yhteistä, mutta vain toisen nimissä olevaan omaisuuteen toisella puolisolla ei ole oikeuksia. Perintö kuuluu tällaiseen vain toisen nimissä olevaan omaisuuteen. Avioliiton aikana saatu perintö kuuluu sille, joka perinnön on saanut, eikä toisella puolisolla ole tällaiseen perintöön mitään määräysvaltaa niin kauan kuin puolisot ovat naimisissa keskenään. Vasta avioliiton päätyttyä joko eroon tai kuolemaan voi toinen puoliso saada osan perinnöstä avio-oikeuden nojalla.

Avioehdolla voidaan vaikuttaa avio-oikeuden toteutumiseen ja siten myös puolisoiden oikeuksiin toistensa saamia perintöjä kohtaan. Avio-oikeus voidaan sulkea pois kokonaan tai osittain esimerkiksi siten, että avio-oikeus ei koske puolisoiden saamia perintöosuuksia. Tällöin puolisoilla ei ole mitään oikeuksia toistensa saamiin perintöihin avioliiton päättymisen jälkeen. Muussa tapauksessa perintönä saatu omaisuus on samalla tavalla avio-oikeuden alaista kuin muullakin tavoin saatu ja hankittu omaisuus.

Perinnönjättäjä voi myös itse vaikuttaa perinnönsaajan puolison oikeuteen saada osa perinnöstä avioliiton päättymisen jälkeen. Perittävä voi määrätä testamentissaan, että perinnönsaajan puolisolla ei ole avio-oikeutta perintönä saatuun omaisuuteen. Silloin perintöä ei huomioida puolisoiden välisessä osituslaskelmassa. Avioliiton päättyessä eroon perintö jää silloin kokonaan sen alun perinkin saaneelle puolisolle. Jos avioliitto päättyy puolison kuolemaan ja kuolleella on lapsia, ei eloonjääneellä puolisolla ole oikeutta kuolleen puolison saamaan perintöön, jos perinnönjättäjän testamentissa on niin määrätty. 

Perintö, joka on saatu ositusperusteen syntymisen jälkeen, ei kuulu ositettavaan omaisuuteen. Ositusperuste on joko puolison kuolinpäivä tai se päivä, jolloin avioero on laitettu vireille. Avioeron vireilletulon jälkeen saatu perintö kuuluu siis kokonaan sen saaneelle puolisolle, vaikka ero ei olisi vielä voimassa. Kuolleen puolison leski ei ole myöskään millään tavalla osallisena perintöön, jonka vainaja olisi saanut, jos olisi elossa. Perintö kuuluu siinä tapauksessa kuolleen puolison rintaperillisille eli lapsille ja näiden jälkeläisille. Testamentilla ja avioehdolla voidaan vaikuttaa paljonkin omaisuuden jakamiseen avioliiton päätyttyä. On suositeltavaa ajoissa suunnitella omaisuuden jakoon liittyvät asiat ja laatia jakoon vaikuttavat asiakirjat juristin avustuksella.

Yhteenveto

  • Aviopuolisoilla on oletuksena avio-oikeus toistensa omaisuuteen avioliiton päätyttyä.
  • Avio-oikeuden voi sulkea pois avioehdolla tai testamentilla.
  • Avio-oikeus toteutetaan osituksessa, jossa puolisoiden kaikki varallisuus lasketaan yhteen ja jaetaan puoliksi ilman avioehtoa.
  • Avioliitossa molempien nimissä oleva omaisuus on yhteistä, mutta vain toisen nimissä olevaan omaisuuteen toisella puolisolla ei ole oikeuksia
  • Perintö kuuluu avio-oikeuden piiriin, ellei toisin määrätä.
  • Testamentilla voi vaikuttaa perinnönjättäjän puolison perintöön.
  • Ositusperuste on joko puolison kuolinpäivä tai se päivä, jolloin avioero on laitettu vireille.
  • Ositusperusteen syntymisen jälkeen saatu perintö ei kuulu ositettavaan omaisuuteen.

Summary in English

  • By default, spouses have marital rights to each other's property after the marriage ends.
  • The marital right to each other's property can be excluded with a prenuptial agreement or a will.
  • The marital right to each other's property is implemented in partition, where all the assets of the spouses are added together and divided in half.
  • In a marriage, property in both of the spouses’ names is shared, but the other spouse has no rights to property only in the other's name.
  • Inheritance falls within the scope of property under marital rights unless otherwise stipulated.
  • A will can influence the inheritance of the testator's spouse.
  • The basis for division is either the date of the spouse's death or the date when the divorce was filed.
  • Inheritance received after the creation of the basis for division does not belong to the property to be divided.

Kysymyksiä ja vastauksia

1.Mikä on aviopuolisoiden avio-oikeus? Voiko sen sulkea pois?

Aviopuolisoilla on lain mukaan avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeus voidaan sulkea pois kokonaan tai osittain avioehdolla, mutta ilman avioehtoa pääsääntönä on avio-oikeus kaikkeen omaisuuteen.

2.Mikä on ositus?

Ositus on omaisuuden jakamista koskeva sopimus, joka tehdään yleensä avioeron tai kuoleman jälkeen. Osituksessa selvitetään, mitä omaisuutta kuuluu kullekin osapuolelle ja jaetaan se sovittujen periaatteiden mukaan.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]