Minilex - Lakipuhelin

Avopuolison perintöoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avopuolisolla ei ole lakisääteistä oikeutta perintöön. Jos avopuolison hyväksi ei ole tehty testamenttia, on tämän asema suojaton. Lakisääteisesti perintöön ovat oikeutettuja kuolleen henkilön rintaperilliset, eli kuolleen henkilön lapset. Mikäli rintaperillisiä ei ole, saavat perinnön muut sukulaiset seuraavassa järjestyksessä:

  • puoliso (aviopuoliso)
  • vanhemmat ja vanhempien vanhemmat.

Mikäli joku edellä mainituista on kuollut, jakavat hänen haaransa seuraavat perilliset kuolleen perillisen perinnön, esimerkiksi lapsen ollessa kuollut, saavat hänen lapsensa kukin osansa perinnöstä. Muut sukulaiset eivät ole oikeutettuja perintöön.

Avopuoliso

Avopuolisoiden yhteistalouden purkamisesta annetun lain mukaan katsotaan avopuolisoksi yhteistaloudessa asuvia parisuhteen (avoliiton) osapuolia, jotka ovat asuneet yhteistaloudessa vähintään viisi vuotta tai joilla on tai on ollut yhteinen tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Avopuolisoksi ei kuitenkaan katsota sellaista henkilöä, joka on avioliitossa.

Avopuolison oikeus perintöön

Avopuolisoksi katsomisen edellytyksiä onkin siis yhdessä asuminen viiden vuoden ajan tai yhteisessä huollossa oleva lapsi. Avopuoliso ei vertaudu perinnönjaossa aviopuolisoon. Avopuolisolla ei siis ole oikeutta perintöön perinnönjaossa, vaan kuolemantapauksen johdosta suoritetaan avopuolison tai kuolleen avopuolison perillisen vaatimuksesta omaisuuden erottelu, eli kummankin osapuolen omaisuus erotellaan omistussuhteiden mukaisesti.

Avopuolison oikeus avustukseen

Avustuksesta säädetään perintökaaressa, jossa todetaan että perittävän avopuolisolle voidaan antaa jäämistöstä avustusta. Avopuolisolla voi siis olla lakisääteinen oikeus avustukseen kuolleen avopuolison kuolinpesästä. Avustus voi olla rahaa, muuta omaisuutta tai käyttöoikeus omaisuuteen sen mukaan kuin harkitaan kohtuulliseksi. Avustus voi tulla kysymykseen, mikäli avopuolison kuolema on selvästi vaikuttanut hänen toimeentuloonsa. Avustus onkin aina harkinnanvaraista, jossa arvioidaan avustuksen tarpeellisuus. Avustuksen antaminen ei voi kuin painavista syistä loukata perillisen oikeutta lakiosaan.

Testamentti avopuolison hyväksi

Mikään ei luonnollisesti estä tekemästä testamenttia avopuolison hyväksi, jolloin avopuoliso on perinnönjaossa samassa asemassa, kuin kuka tahansa testamentin saaja. Avopuolison hyväksi tehtyä testamenttia koskevat testamentin yleiset edellytykset, eikä testamentilla voida loukata rintaperillisten lakiosaa. Testamentista ja lakiosasta tarkempia tietoja löytyy muista Minilexin artikkeleista. Avopuolisoiden olisikin suositeltavaa tehdä keskinäinen testamentti kuoleman varalta varmistamaan perinnönjaon tahdonmukaisuus. Testamentin osalta on kuitenkin hyvä konsultoida lakimiestä, testamentin pätevyyden ja yksiselitteisyyden varmistamiseksi.

Jos avopuolisoiden asema avoliiton purkautuessa avopuolison kuoleman johdosta mietityttää, on suositeltavaa ottaa yhteyttä lakipuhelimeen, jossa asiantuntijat vastaavat mielellään mahdollisiin lisäkysymyksiin.

Yhteenveto

  • Avopuolisolla ei ole lakisääteistä  perintöoikeutta, mutta hänellä voi olla oikeus avustukseen.
  • Avopuolisoksi katsomisen edellytyksiä ovat yhdessä asuminen viiden vuoden ajan tai yhteisessä huollossa oleva lapsi.
  • Perintöön ovat oikeutettuja kuolleen henkilön rintaperilliset, eli kuolleen henkilön lapset. Jos niitä ei ole, seuraavana perinnön saa vainajan aviopuoliso, vanhemmat ja vanhempien vanhemmat.
  • Avopuolison asema perinnönjaossa määräytyy omaisuuden erottelun perusteella, eikä hän ole samassa asemassa kuin aviopuoliso.
  • Testamentin avulla avopuoliso voidaan asettaa perinnönjaossa samalle tasolle kuin muut testamentinsaajat.

Summary in English

  •  A common-law spouse does not have a statutory right to inherit, but they may be entitled to a grant.
  • The requirements for being considered common-law spouses are living together for five years or having a child under joint custody.
  • The deceased person's biological heirs, i.e. the deceased person's children, are entitled to the inheritance. If there are none, the deceased's spouse, parents and parents' parents are the next to inherit.
  • The position of the common-law spouse in the division of inheritance is determined based on the separation of assets, and they are not in the same position as married spouses are.
  • With the help of a will, a common-law spouse can be placed on the same level as other legatees in the distribution of inheritance.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1.Miten avopuolison asema huomioidaan perinnönjaossa, jos hänellä ei ole testamenttia hyväksensä?

Kuolemantapauksen johdosta suoritetaan avopuolison tai kuolleen avopuolison perillisen vaatimuksesta omaisuuden erottelu, eli kummankin osapuolen omaisuus erotellaan omistussuhteiden mukaisesti.

 

2.Kuka perisi avopuolisoni jos jotain kävisi?

Avopuolisosi rintaperilliset, eli mahdolliset lapset ja lapsenlapset, ovat lakisääteisesti oikeutettuja perintöön. Jos niitä ei ole, seuraavana järjestyksessä perintökaaren mukaan perinnön saisi vainajan aviopuoliso, mutta teidän kohdallanne sen saisi avopuolisosi vanhemmat ja vanhempien vanhemmat. Sinut voitaisiin kuitenkin testamentilla asettaa perinnönjaossa samalle tasolle perinnönjaossa, kuin kuka tahansa testamentin saaja.

 

Aiheesta muualla

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Avopuolisoksi katsomisen edellytyksiä ovat yhdessä asuminen viiden vuoden ajan tai yhteisessä huollossa oleva lapsi.

Varoitukset

- Jos avopuolison hyväksi ei ole tehty testamenttia, on tämän asema suojaton.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]