Minilex - Lakipuhelin

Sisarpuolen perintöoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perittävän sisarpuoli voi tietyissä tapauksissa periä tämän omaisuuden osittain tai jopa kokonaan. Sisarpuolella tarkoitetaan tässä artikkelissa henkilöä, jonka kanssa perittävällä on yksi yhteinen vanhempi. Sisarpuoleksi voidaan kutsua myös äiti- tai isäpuolen lasta, mutta tässä tapauksessa sisarpuolella ei ole lain mukaan perintöoikeutta, vaan hän voi periä ainoastaan testamentin nojalla.

Lakimääräisessä perimyksessä on lähtökohtana se, että perinnön saavat ensisijaisesti perittävän rintaperilliset. Rintaperillisellä tarkoitetaan jälkeläisiä suoraan alenevassa polvessa eli esimerkiksi lapsia. Jos perinnönjättäjä kuolee ilman rintaperillisiä, perii leski omaisuuden, ja lesken kuoltua omaisuus jaetaan ensiksi kuolleen puolison toissijaisten perillisten ja lesken perillisten välillä. Jos leskeäkään ei ole jäänyt tai omaisuutta ollaan jakamassa toissijaisille perillisille, ovat seuraavana perimysjärjestyksessä perittävän vanhemmat. Vanhemmat perivät lapsensa puoliosuuksin. Sisarpuolten yhteinen vanhempi perii siten puolet omaisuudesta perittävän toisen, ei-yhteisen vanhemman saadessa puolet. Jos jompikumpi vanhemmista on kuollut, tulevat hänen sijaansa hänen rintaperillisensä.

Jos siis sisarpuolten yhteinen vanhempi on kuollut ennen perittävää, saa sisarpuoli kuolleen vanhemman osuuden, sillä hän tulee tämän sijaan. Jos kuolleella, sisarpuolten yhteisellä vanhemmalla oli muita lapsia, jaetaan osuus lasten kesken tasan. Sisarpuoli saattaa myös saada koko perinnön, mikäli myös toinen perittävän vanhemmista on kuollut ilman rintaperillisiä. Koska perittävän toinen vanhempi ei kuoltuaan voi periä osaansa eikä kukaan myöskään tule hänen sijaansa, menee perintö kokonaisuudessaan yhteisen vanhemman sukuhaaraan. Yhteisen vanhemman sijaan tullut sisarpuoli perii silloin perittävän jäämistön yksin tai yhdessä muiden sisarustensa kanssa.

Koska sisarpuolen perintöoikeus toteutuu siis vain melko monien edellytysten täytyttyä, on henkilön syytä tehdä testamentti, jos hän haluaa omaisuutensa menevän sisarpuolelleen. Muutenkin uusperheissä testamentin tekeminen voi osoittautua tärkeäksi, sillä lain mukainen perimysjärjestys ei välttämättä vastaa perheenjäsenten tahtoa ja erityistilannetta. Jos haluat neuvoja omaan perimystä koskevaan asiaasi, saat niitä helposti soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]