Minilex - Lakipuhelin

Avioero ositus perintö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lain mukaan lähinnä perintöön ovat oikeutettuja perittävän rintaperilliset. Mikäli perittävä oli kuollessaan lapseton, mutta naimisissa, hänen leskellään on oikeus perintöön hänen kuolemansa jälkeen. Lesken perintöoikeus ei ole riippuvainen siitä, onko puolisoilla avio-oikeutta toistensa omaisuuteen. Lesken perintöoikeus voi kuitenkin rajoittua perittävän tekemän testamentin johdosta. Lesken oikeus perintöön on lähtökohtaisesti vain aviopuolisolle tuleva oikeus, joka voi poistua avioeron johdosta.

Avioliiton purkautuessa joko avioeron tai puolison kuoleman johdosta voidaan toimittaa omaisuuden ositus, jotta saadaan selville se, mitä omaisuutta kummallekin puolisolle on kuulunut. Jos puolisoilla ei ole lainkaan avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, toimitetaan omaisuuden erottelu. Ositus on voitu toimittaa avioeron johdosta jo ennen perittävän kuolemaa, mutta mikäli sitä ei olla ehditty tehdä, osituksen voivat toimittaa joko osapuolet keskenään, tai se voidaan antaa tuomioistuimen määräämän pesänselvittäjän tai pesänjakajan tehtäväksi, mikäli asiassa ei saada muutoin sopua aikaan. Perinnönjaon kohteena on ensiksi kuolleen puolison omaisuus.

Leskellä ei ole oikeutta perintöön, jos avioeroa koskeva ratkaisu on tullut lainvoimaiseksi ennen kuin toinen puolisoista on kuollut. Leskellä ei ole oikeutta perintöön pääsääntöisesti myöskään silloin, jos perittävän kuollessa oli vireillä kanne avioeron saamiseksi, taikka jos puolisot ovat tehneet hakemuksen avioliiton purkamiseksi tai asumuseron saamiseksi. Avioerokanne tulee vireille silloin, kun hakemus avioeron saamiseksi on toimitettu tuomioistuimen kansliaan taikka kun se on esitetty oikeuden istunnossa. Leskellä ei ole perintöoikeutta myöskään, jos puolisot on tuomittu asumuseroon, eikä tämä tuomio ole perittävän kuollessa rauennut. Leskellä on kuitenkin oikeus perintöön, vaikka puolisot olisivatkin perittävän kuollessa asuneet erillään, mikäli he eivät ole avioeroa.

Erityisistä asianhaaroista johtuen leskelle saattaa syntyä oikeus perintöön, vaikka perittävän kuollessa olisikin ollut vireillä kanne avioeron saamiseksi tai puolisot olisivatkin tehneet sitä ennen hakemuksen avioliiton purkamiseksi. Leski voi tällöin saada perinnön, jos puolisot ovat tehneet sopimuksen avioeroprosessista luopumisesta. Luopuminen voi käydä sekä sopimalla siitä joko suullisesti tai kirjallisesti, toimittamalla tuomioistuimelle hakemuksen peruutuksen, tai olemalla vaatimatta avioeroa harkinta-ajan puitteissa. Suullinen sopimus avioeroprosessista luopumisesta tulee kuitenkin voida näyttää toteen. Näitä erityisiä asianhaaroja ja niiden vaikutusta on aina harkittava tapauskohtaisesti. Asiantuntevan lakimiehen käyttäminen apuna voi olla kannattavaa etenkin epäselvissä tapauksissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]