Minilex - Lakipuhelin

Adoptoidun perintö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Nykyinen adoptiolaki rakentuu vahvan adoption periaatteelle. Tällä tarkoitetaan sitä, että adoptoitu lapsi siirtyy biologisten vanhempiensa suvusta adoptiovanhempiensa sukuun, jolloin lasta ei enää pidetä aikaisempien vanhempiensa lapsena. Tästä on kuitenkin poikkeuksena tilanne, jolloin aviopuoliso on adoptoinut yksin aviopuolisonsa lapsen joko avioliiton aikana tai avioliiton purkauduttua toisen puolison kuoleman johdosta. Tällöin lasta pidetään molempien aviopuolisoiden lapsena. Perintökaaren mukaan lähinnä perintöön ovat oikeutettuja rintaperilliset. Adoption tullessa voimaan lasta pidetään nykyisin rintaperillisen asemassa olevana.

Nykyinen adoptiolaki tuli voimaan 1.7.2012. Jos perittävä on kuollut tätä ennen, adoptoidun lapsen oikeus perintöön määräytyy aikaisempien sääntöjen nojalla. Kuitenkin jos adoptiolapset on otettu lapsiksi 1.1.1980 tai tämän jälkeen, he ovat täysin rintaperillisen asemassa. Myös tätä ennen adoptoituja lapsia voidaan pitää rintaperillisinä, jos kyseessä olevaan adoptiosuhteeseen on määrätty sovellettavan vahvan adoption järjestelmää tuomioistuimen päätöksellä. Jos näin ei tapauksessa ole, ja adoptio on tehty ennen 1.1.1980 ja perittävä on kuollut ennen 1.7.2012, adoptoitua lasta pidetään myös biologisten vanhempiensa rintaperillisenä, jolloin vastaavasti biologiset vanhemmat voivat periä adoptioon antamansa lapsen. Tällöin adoptoitu lapsi voi periä sekä biologiset sukulaisensa, että ottovanhempansa, mutta ei kuitenkaan ottovanhempiensa sukulaisia.

Jos adoptiosuhde on vahvistettu ennen 1.1.1980 ja perittävä kuolee 1.7.2012 tai sen jälkeen, sovelletaan nykyisen lain säännöksiä. Adoptioon annetulla lapsella on edelleen oikeus periä biologiset vanhempansa, mutta näillä ei ole enää oikeutta periä adoptioon antamaansa lasta. Nykyisen järjestelmän mukaan lapseksi ottajat perivät adoptoidun lapsensa, mikäli tämä kuolee ilman rintaperillisiä eikä hän ollut kuollessaan naimisissa.

Tavallisimmin adoptoitu lapsi on rintaperillisen asemassa ottovanhempiinsa nähden, jolloin myös adoptiolapsen omat rintaperilliset voivat tulla sijaantuloperillisinä perintöön oikeutetuksi. Adoptiolain muutoksista johtuen on kuitenkin mahdollista, että adoptoidun oikeus perintöön sekä biologisten että ottovanhempiensa jälkeen vaihtelee riippuen siitä, koska adoptiosuhde on vahvistettu ja mitä säännöksiä siihen sovelletaan. Lakimieheltä voi kysyä lisää neuvoja perintöasioihin liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]