Minilex - Lakipuhelin

Puoliso perinnöttömäksi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintökaaressa säädetään siitä, kenelle vainajan perintö menee, jos hänellä ei ollut testamenttia. Testamentilla vainaja voi päättää omaisuudestaan kuolemansa jälkeen. Vainajan rintaperillisillä on kuitenkin oikeus lakiosaan. Leskellä, jolla tarkoitetaan tässä artikkelissa ainoastaan avioleskeä, ei tällaista oikeutta ole. Jos vainaja on määrännyt testamentillaan omaisuutensa jollekin muulle kuin leskelle, ei leskellä ole lakiosaan verrattavaa oikeutta vaatia osuutta omaisuudesta. Täten puoliso on mahdollista jättää testamentilla perinnöttömäksi.

Leskellä on kuitenkin muita oikeuksia, jotka tulee ottaa huomioon. Toisen puolison kuoleman jälkeen suoritetaan omaisuuden ositus, ellei puolisoilla ollut avioehtoa. Jos vainajalla oli enemmän omaisuutta kuin leskellä, osituksessa omaisuudet tasataan. Jos leski puolestaan on varakkaampi, ei osituksessa tapahdu mitään. Osituksen voi estää vain avioehdolla, jossa on suljettu pois puolisoiden oikeus toistensa omaisuuksiin.

Leski saa myös pitää kuolleen puolison jäämistön jakamattomana hallinnassaan, jollei rintaperillisen jakovaatimuksesta tai perittävän tekemästä testamentista muuta johdu. Leskellä on oikeus rintaperillisen jakovaatimuksesta tai testamentinsaajan oikeuksista huolimatta pitää hallinnassaan puolisoiden yhteistä kotia tai muuta jäämistöön kuuluvaa lesken kodiksi sopivaa asuntoa, jollei kodiksi sopivaa asuntoa ei sisälly lesken varallisuuteen. Lisäksi leskellä on oikeus pitää hallinnassaan yhteisessä kodissa olevaa tavanmukaista asuntoirtaimistoa.

Puolison tekeminen perinnöttömäksi on mahdollista testamenttaamalla omaisuutensa. Lähtökohtaisesti leski ei peri myöskään niissä tilanteissa, joissa ei ole testamenttia, mutta vainajalla on lapsia, koska lapset perivät kaiken. Testamentilla voi kuitenkin määrätä omaisuudestaan myös pidemmälle. Osituksen voi estää puolestaan avioehdolla. Tulee kuitenkin muistaa, että vaikka puolison jättäisi perinnöttömäksi, leskellä on silti oikeus jäädä asumaan yhteiseen kotiin.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]