Minilex - Lakipuhelin

Leski luopuu perinnöstä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perinnöstä on mahdollista luopua ennen perinnönjättäjän kuolemaa tai perinnönjättäjän kuoleman jälkeen. Leski voi periä puolisonsa ja luonnollisesti myös luopua perinnöstään. Leski voi periä puolisonsa testamentin nojalla tai suoraan lain nojalla silloin, kun kuolleella puolisolla ei ollut rintaperillisiä eikä kuollut puoliso ole testamentannut omaisuuttaan toisaalle. Leskellä ei ole oikeutta lakiosaan toisin kuin rintaperillisillä.

Lesken luopuessa perinnöstä perintö ei mene lesken omille mahdollisille perillisille vaan kuolleen puolison toissijaisille perillisille. Toissijaisia perillisiä ovat kuolleen puolison isä, äiti, veli tai sisar tai veljen tai sisaren jälkeläinen.

Perinnöstä luopuminen voi olla keino esimerkiksi vähentää perintöverotusta. Perinnön ensisijaisen saajan luopuessa perinnöstä perintöveroa joutuu maksamaan vain se taho, jolle perintö siirtyy. Tällä tavoin voidaan välttää ikään kuin kahteen kertaan tapahtuvaa perintöverotusta.

Perinnöstä pitää luopua ns. tehokkaasti, jotta perinnönsaajan ei katsota ottaneen perintöä vastaan ja perintöverolta vältyttäisiin. Perinnönjättäjän kuoleman jälkeen perintö voidaan ottaa vastaan ilmoituksella tai toimimalla tietyllä tavalla siten, että perintöön ns. ryhdytään. Perintöön ryhtyminen tarkoittaa esimerkiksi omaisuudesta määräämistä. Sen jälkeen, kun perintöön on ryhdytty, siitä ei voi enää luopua verotuksellisesti tehokkaasti. Selkeyden vuoksi perinnöstä on syytä luopua kirjallisesti ilmoittamalla luopumisesta kuolinpesälle ja tekemällä se mahdollisimman pian perinnönjättäjän kuoleman jälkeen. Perinnöstä ei voi luopua verotuksellisessa mielessä osittain, vaan luopuminen koskee koko perintöosuutta. Perinnönjättäjän eläessä perinnöstä voidaan luopua ilmoittamalla siitä kirjallisesti perinnönjättäjälle.

Testamentista voi luopua jälkikäteen. Testamentista luopumisella on mahdollisesti hieman erilaiset vaikutukset kuin silloin, kun leski perii puolisonsa suoraan lain nojalla. Testamentin tulkinta voi nimittäin vaikuttaa perimysjärjestykseen luopujan jälkeen. Kuitenkin siinä tapauksessa, että testamentti katsotaan luopumisen johdosta kokonaan rauenneeksi, perimysjärjestys on sama kuin testamenttia ei olisi ollutkaan. Testamentista voi luopua myös osittain.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]