Minilex - Lakipuhelin

Au-lapsen oikeus perintöön

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Au-lapsella tarkoitetaan avioliiton ulkopuolella syntynyttä lasta. Pääsääntöisesti avioliiton ulkopuolella syntyneellä lapsella on sama oikeus saada perintöä vanhemmaltaan kuin avioliitossa syntyneellä lapsella. Lapsi saa siis yhtä suuren osan perinnöstä kuin aviolapsikin. Se, että lapsella on oikeus saada perintöä kummaltakin vanhemmalta edellyttää kuitenkin isyyden tunnustamista tai vahvistamista kanteella.

Ennen nykyistä isyyslakia avioliiton ulkopuolella syntyneellä lapsella ei ollut oikeutta saada isältään perintöä, mikäli isä ei ollut tunnustanut isyyttään. Nykyisen lainsäädännön mukaan lapsen isällä on mahdollisuus tunnustaa isyytensä joko ennen lapsen syntymää tai lapsen syntymän jälkeen. Isyyttä ei voida kuitenkaan käytännössä tunnustaa, mikäli lapsella on jo isä, lapsi on adoptoitu tai siinä tapauksessa, että lapsi on kuollut. Näistä säännöistä on kuitenkin laissa muutama poikkeus. Esimerkiksi avioliitossa syntyneeseen lapseen voidaan vahvistaa isyys, mikäli lapsen äiti ja aviomies hyväksyvät tunnustamisen. Isyyden tunnustaminen saadaan vahvistetuksi joko maistraatin tai tuomioistuimen päätöksellä. Avioliiton ulkopuolella syntyneellä lapsella on lisäksi oikeus nostaa kanne miestä vastaan, jonka uskotaan olevan hänen isänsä, ja saada isyys vahvistetuksi. Tämä on mahdollista myös miehen kuoleman jälkeen, jolloin kanne kohdistuu miehen oikeudenomistajia vastaan. Isyys voidaan kuitenkin tietyissä tilanteissa kumota, mikäli käy ilmi, että lapsen ja isäksi oletetun välillä ei olekaan sukulaissuhdetta. Isyys voidaan kumota myös miehen kuoleman jälkeen. Tässä tapauksessa lapsella ei ole oikeutta saada mieheltä perintöä, koska hän menettää asemansa miehen perillisenä.

Au-lapsen oikeus perintöön ei ole kuitenkaan ehdoton. Laissa on poikkeus au-lapsen oikeudesta perintöön silloin kun kyse on ennen lokakuuta 1976 syntyneestä lapsesta johon isyys on vahvistettu tuomioistuimessa. Tässä tapauksessa lapsella ei ole oikeutta saada perintöä isältään, mikäli isä on kuollut ennen tammikuuta 2012. Lapsella on kuitenkin oikeus perintöön, jos omaisuus on mennyt valtiolle tai siinä tapauksessa, että perinnön menettäminen on kohtuutonta avioliiton ulkopuolella syntyneiden sisarusten yhdenvertaisen kohtelun kannalta tai jonkun muun painavan syyn vuoksi. 

Laissa säädetty poikkeus ennen vuotta 1976 syntyneistä lapsista on herättänyt paljon keskustelua koskien avioliiton ulkopuolisten lasten yhdenvertaista kohtelua. Tilanteissa joissa ei ole varmuutta siitä, onko lapsella oikeutta perintöön vai ei, olisi hyvä olla yhteydessä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]