Minilex - Lakipuhelin

Perintöoikeuden järjestys

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perintökaari määrittelee sen, missä järjestyksessä ja millä perustein perimysjärjestys määräytyy. Perusperiaatteena on, että samaan perillisryhmään kuuluvat ovat oikeutettuja samaan määrään perintöä. Perillisryhmät ovatkin jaoteltu sukulaisuussuhteen mukaan, jolloin eri perheenjäsenet ja sukulaiset kuuluvat eri ryhmiin ja perimysjärjestys ilmenee tätä kautta. Perimysjärjestyksestä on mahdollista poiketa, mikäli perinnönjättäjä on laatinut testamentin, jossa määrätään perinnönjakaumisesta toisin.

 

Ensimmäiseen perillisryhmään kuuluvat rintaperilliset, eli vainajan lapset. Mikäli lapsia ei ole, mahdolliset lapsenlapset perivät. Mikäli myös lapsenlapset ovat kuolleet, heidän mahdolliset lapsensa perivät. 

 

Jos perittävällä ei ole rintaperillisiä, mutta oli kuitenkin naimissa tai rekisteröidyssä parisuhteessa, määriteltäväksi tulee puolison oikeus perintöön. Leski perii kuolleen puolisonsa, mutta silloin kun leski itsekin kuolee, jakautuu omaisuus yleensä tasan viimeisimmäksi elossa olleen puolison perillisten kesken ja ensimmäiseksi kuolleen puolison toissijaisten perillisten kesken. Toissijaisilla perillisillä tarkoitetaan vainajan vanhempia, sisaruksia ja heidän jälkeläisiään. 

 

Toisen perillisryhmän muodostavat vainajan vanhemmat ja heidän jälkeläisensä, kun taas kolmanteen perillisryhmään kuuluvat perittävän isovanhemmat ja heidän lapsensa. Serkut eivät peri. 

 

Mikäli perittävällä ei ole elossa olevia sukulaisia, jotka kuuluisivat joihinkin edellä mainittuihin perillisryhmiin, eikä vainaja ollut eläessään määrännyt testamentista, menee perintö viimeisimpänä vaihtoehtona valtiolle.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]