Minilex - Lakipuhelin

Testamentista luopuminen lapsen hyväksi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentista voidaan luopua joko tehokkaasti tai tehottomasti. Tehokkaan ja tehottoman luopumisen väliset veroseuraamukset eroavat toisistaan huomattavasti. Tehokkaassa luopumisessa verotus on huomattavasti kevyempää kuin tehottomassa luopumisessa. Jotta testamentista luopuminen voidaan katsoa tehokkaaksi, luopuja ei saa sijaantulijoita tai sijaantulijoiksi saa määrätä korkeintaan lakimääräiset perilliset.

Jotta testamentista voi luopua tehokkaasti, omaisuus menee testamentin toissijaiselle saajalle. Jos taas testamentin tekijä ei ole maininnut testamentissa mitään sijaantulo-oikeudesta tilanteessa, jossa testamentinsaaja luopuu testamentista, eikä testamentintekijän tahdosta ole muutoinkaan saatavissa selvitystä, noudatetaan perintökaaren mukaista sijaantulo-olettamaa. Sen mukaan, jos testamentinsaaja kuolee ennen kuin hänen testamenttiin perustuva oikeutensa on tullut voimaan tai jos testamenttia ei muutoin voida hänen kohdaltaan panna täytäntöön, tulevat hänen jälkeläisensä hänen sijaansa, mikäli heillä olisi ollut oikeus periä testamentin tekijä. Edellä mainittu sijaantulo-olettama koskee siis myös niitä tilanteita, joissa testamentinsaaja luopuu oikeudestaan.

Sijaantulijoiden eli alkuperäisen testamentinsaajan jälkeläisten tulee kuulua perintökaaren lakimääräiseen perimysjärjestykseen. Koska perintökaaren mukaan serkut eivät enää peri, sijaantulijoiden tulee olla tätä lähempiä sukulaisia testamentintekijään nähden. Jos esimerkiksi testamentin saajana sukuun kuulumaton kummilapsi, sijaantuloa ei tapahdu, koska kummilapsen jälkeläinen ei kuulu testamentin tekijän perillisiin.

Jos alkuperäinen testamentinsaaja luopuu siis oikeudestaan, testamentattu omaisuus menee testamentissa määrätylle toissijaiselle saajalle. Jos testamentissa ei ole mainittu mitään toissijaisesta saajasta siinä tapauksessa, että testamentinsaaja luopuu oikeudestaan, testamentin tulkinnalla pyritään selvittämään testamentintekijän tahto. Jos testamentin tekijän tahdostakaan ei ole saatavissa selvitystä, noudatetaan perintökaaren mukaista sijaantulo-olettamaa, jolloin alkuperäisen testamentinsaajan sijaan tulevat hänen jälkeläisensä. Jälkeläisten tulee kuitenkin kuulua perittävän perintökaaren mukaiseen perillispiiriin.

Jos alkuperäinen testamentinsaaja määrää luopumisensa yhteydessä sijaantulijoiksi muita kuin lakimääräiset perillisensä, testamentista luopuminen katsotaan tehottomaksi. Tällöin luopujan maksettavaksi tulee luopumisesta huolimatta perintövero ja lopullisen luovutuksensaajan katsotaan saavan veronalaisen lahjan, josta hän on velvollinen suorittamaan lahjaveroa. Testamentista voi siis luopua tehokkaasti testamentinsaajan perillisten hyväksi silloin, kun perilliset edellä esitetyn tulkintasäännön tai nimenomaisen testamenttimääräyksen nojalla ilman luopujan määräystäkin tulisivat testamentista luopujan tilalle. Jos testamentista luovutaan tehokkaasti, luopuja ei maksa lainkaan perintöveroa vaan perintöverovelvollisia ovat lopulliset luovutuksensaajat.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]