Minilex - Lakipuhelin

Ulkomaalaisen oikeus perintöön

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeus perintöön muodostuu useimmiten sukulaisuussuhteen olemassaolosta perinnön jättäjän ja perittävän välillä. Perinnön jättäjä voi myös määrätä omaisuudestaan testamentilla sellaisen henkilön hyväksi, joka ei ole sukulaisuussuhteessa hänen kanssaan. Lähtökohtaisesti ulkomaalaisella on yhtä suuri oikeus perinnön saamiseen, kuin Suomen kansalaisellakin. Oikeus perinnön saamiseen on tällöin riippumaton perillisen kansalaisuudesta tai etnisyydestä. Hänen oikeuttaan perintöön voidaan kuitenkin asetuksella rajoittaa, mikäli hän on kotoisin sellaisesta valtiosta, jossa Suomen kansalaisella ei ole perintöoikeutta tai jossa Suomen kansalainen on perinnön saajana huonommassa asemassa kuin tämän valtion kansalainen. Tällöin ulkomaalaisen oikeutta perintöön voitaisiin rajoittaa niin, että hän on samanlaisessa asemassa kuin Suomen kansalainen olisi hänen kotimaassaan. Käytännössä tämän periaatteen käyttömahdollisuudet ovat kuitenkin jääneet vähäisiksi.

Suomen kansainväliseen perintöoikeuteen kuuluu periaate, jonka mukaan kaikkeen siihen omaisuuteen, joka perinnönjättäjälle kuului, on lähtökohtaisesti sovellettava samaa lakia riippumatta siitä, missä omaisuus sijaitsi. Tällöin Suomessa sijaitseva omaisuus jaetaan yleisimmin Suomen perintöoikeutta säätelevien normien mukaisesti. Kiinteistöjen osalta tästä on kuitenkin säädetty tiettyjä poikkeuksia. Mikäli ulkomaalainen henkilö saa perintönä tai testamentin nojalla omaisuutta, hänet on vapautettu velvollisuudesta hakea lupaa hallitakseen omistajana omaisuutta, jonka hän on perintönä saanut. Ulkomaalaisen oikeutta saada perinnön avulla omistukseensa kiinteää ja tietynlaista irtainta omaisuutta on kuitenkin rajoitettu tilanteissa, joissa tällainen omaisuus sijaitsee Ahvenanmaalla eikä perillinen ole rintaperillisen, eli perittävän lapsen, asemassa. Samat rajoitukset koskevat tosin myös Suomen kansalaisia. Tällaisissa tilanteissa perillisen velvollisuutena voi olla esinekohtaisesta perinnöstään luopuminen lunastusta vastaan.

Kansainvälistymisen johdosta sukulaisuussuhteet eri kansalaisuuksien välillä ovat nykyisin arkipäivää. Ei ole lainkaan tavatonta, että perittävällä ja perilliselle ei ole samaa kansalaisuutta. Vaikka ulkomaalaisella onkin Suomessa lähtökohtaisesti oikeus perintöön samojen periaatteiden ja mahdollisten rajoitusten perusteella, kuin suomalaisellakin on, erilaiset käytännön ongelmat ovat mahdollisia perintöä jaettaessa, esimerkiksi perillisten asuessa toisessa valtiossa. Onkin suositeltavaa kääntyä tällaisissa tilanteissa asiantuntevan lakimiehen puoleen, jotta kaikkien perillisten oikeudet tulevat huomioiduiksi.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]