Minilex - Lakipuhelin

Puolison avio-oikeus perintöön

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolisoilla on suoraan lain nojalla avio-oikeus toistensa omaisuuteen, ellei avio-oikeutta ole poistettu tai rajoitettu esimerkiksi avioehdolla. Puolisot voivat keskenään tehdä avioehtosopimuksen. Avioliiton aikana puolisot omistavat oman omaisuutensa normaaliin tapaan avio-oikeudesta huolimatta. Avio-oikeudella onkin yleensä merkitystä vasta avioliiton päättyessä avioeroon tai toisen puolison kuolemaan. Avioliiton päättyessä toimitetaan omaisuuden ositus. Osituksessa avio-oikeuden nojalla puolisoiden yhteenlaskettu omaisuus jaetaan puoliksi, ja enemmän omistava puoliso suorittaa tasinkoa vähemmän omistavalle puolisolle. Näin omaisuus saadaan tasattua. Omaisuuden ositus tehdään normaaliin tapaan myös ennen perinnönjakoa toisen puolison kuoleman jälkeen. Lesken ei kuitenkaan tarvitse suorittaa tasinkoa kuolleen puolison kuolinpesälle.

Kuollut puoliso on voinut eläessään saada perintöä tai lahjan esimerkiksi vanhemmiltaan, joka lähtökohtaisesti kuuluisi puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden piiriin. On kuitenkin sallittua, että perinnönjättäjä testamentilla tai lahjanantaja poistaa perinnönsaajan tai lahjansaajan puolison avio-oikeuden perintöön. Avioliiton päättyessä tämä perintönä tai lahjana saatu omaisuus ei siis kuulu puolisoiden omaisuuden osituksen piiriin, koska avio-oikeus on poistettu. Perinnön saaneen puolison kuollessa kyseinen omaisuus menee hänen perillisilleen, koska leskellä ei ole siihen avio-oikeutta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]