Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeudet kuolinpesässä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Leski perii puolisonsa, mikäli perittävältä ei jäänyt rintaperillisiä eikä perittävä ollut tehnyt testamenttia muiden hyväksi. Merkitystä ei tässä tilanteessa ole sillä, onko aviopuolisoiden välillä tehty avioehtosopimusta, joten leski perii kaiken puolisonsa omaisuuden. Kuolleen puolison muiden perillisten oikeus perintöön lykkääntyy lesken kuolemaan. Näin ollen leski saa perimäänsä omaisuuteen lähes rajoittamattoman määräämisvallan eli rajoitetun omistusoikeuden.  Rajoituksena on se, ettei leski voi tehdä testamenttia, joka loukkaisi ensiksi kuolleen puolison perillisten oikeutta.

Jos kuolleelta puolisolta jäi rintaperillisiä, perii rintaperilliset koko omaisuuden. Leskellä on kuitenkin perintökaaren nojalla oikeus pitää kuolleen puolison omaisuutta jakamattomana hallinnassaan. Tätä kutsutaan lesken käyttöoikeudeksi, joten on huomattava, ettei leski saa omistajaan liittyviä oikeuksia ja velvollisuuksia. Esimerkiksi perintöveron maksaa tässä tapauksessa rintaperilliset. Leskellä on tämä käyttöoikeus myös, vaikka kuollut puoliso olisi tehnyt omaisuudestaan testamentin muun henkilön hyväksi.

Kuolleen puolison rintaperillisillä on oikeus vaatia jakoa lesken käyttöoikeuden estämättä. Tällöin leski menettää enimmäissuojana olevan koko perittävän omaisuuden hallinnan, mutta saa vähimmäissuojana oikeuden hallita puolisoiden yhteisenä kotina käytettyä asuntoa ja siihen kuuluvaa tavanomaista irtaimistoa. Jos lesken omaan varallisuuteen sisältyy kodiksi sopiva asunto, ei vähimmäissuojaa ole. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]