Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus asuntoon vainajan kuoleman jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli vainajalla ei ole rintaperillisiä, eikä hän ole tehnyt muun sisältöistä testamenttia, leski perii puolisonsa kokonaan tämän kuoltua. Tilanteessa, jossa vainajalla on rintaperillisiä, leski saa pitää vainajan koko jäämistön jakamattomana hallussaan, mikäli rintaperilliset eivät vaadi jäämistön jakoa suoritettavaksi, eikä vainaja ole tehnyt muun sisältöistä testamenttia. Siinä tapauksessa, että rintaperilliset tai testamentinsaaja vaativat jäämistön jakoa, leskellä säilyy kuitenkin useimmissa tapauksissa oikeus pitää hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto ja tavanomainen koti-irtaimisto. Tätä kutsutaan lesken vähimmäissuojaksi. Tällöin lesken oikeus asuntoon menee rintaperillisten lakiosaoikeuden edelle. Lesken oikeus asuntoon ei lähtökohtaisesti riipu siitä, minkä suuruinen varallisuus hänellä itsellään on.

Lesken oikeus pitää asunto hallussaan voidaan kuitenkin kiistää, mikäli lesken omaan varallisuuteen sisältyy vastaavanlainen kodiksi soveltuva asunto. Mikäli leskellä on itsellään toinen kodiksi soveltuva asunto, jota ei ole käytetty lesken ja vainajan yhteisenä asuntona, jäämistö voidaan jakaa kokonaan perinnönjakoa koskevan vaatimuksen seurauksena. Vaikka leskellä ei olisikaan varallisuudessaan tällaista asuntoa, lesken ja vainajan yhteisenä kotina käyttämä asunto voidaan sinänsä sisällyttää perinnönjaossa perillisten perintöosuuteen. Tällöin leskellä säilyy kuitenkin elinikäinen käyttöoikeus asuntoon. Tavanomainen koti-irtaimisto on aina jätettävä jakamattomana lesken hallintaan.

Leskellä ei ole oikeutta asuntoon, mikäli vainajan kuollessa oli vireillä kanne asumus- tai avioerosta, tai mikäli puolisot olivat tehneet hakemuksen avioliiton purkamisesta tai asumuserosta. On myös mahdollista, että lesken oikeus asuntoon vaarantuu kuolinpesän velkaisuuden vuoksi. Mikäli kuolinpesä on velkainen, lesken ja tämän puolison kotina käyttämä asunto saatetaan joutua myymään velkojien oikeuksien turvaamiseksi. Niissä poikkeustilanteissa, joissa leskelle ei voida osoittaa hänelle muutoin kuuluvaa oikeutta asuntoon tai asuntoirtaimistoon, leski on oikeutettu saamaan rahallista tai muuta avustusta jäämistöstä hänen toimeentulonsa turvaamiseksi. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]