Minilex - Lakipuhelin

Adoptoidun oikeus perintöön

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Adoptoidun lapsen oikeus perintöön määräytyy kahden eri seikan perusteella. Ensiksi sen perusteella, koska adoptio on tapahtunut eli toisin sanoen, koska ottolapsisuhde on syntynyt. Toiseksi merkitystä voi olla adoptiovanhemman kuolinpäivällä.

Jos ottolapsi suhde on syntynyt ennen 1.1.1980, adoptiolapsi on perillinen ottovanhempansa sukuun ja biologiseen sukuunsa. Suomessa voi adoptiolain nojalla siirtää adoptiosuhteen vanhasta adoptiojärjestelmästä uuteen järjestelmään. Tällöin adoptoidun oikeus perintöön määräytyy kuin niissä adoptioissa, joissa adoptiosuhde on syntynyt 1.1.1980 jälkeen.

Adoptiolapsen osalta merkitystä on myös perittävän kuoleman ajankohdalla. Jos perittävä on kuollut 1.7.2012 jälkeen, ratkeaa lapsen oikeus adoptiovanhempiensa perintöön uuden lain nojalla. Vaikka adoptio kuuluisi niin sanottuun vanhaan järjestelmään eli ennen 1.1.1980 syntyisiin ottolapsisuhteisiin kuuluvaksi. Tämän myötä uusi ja vanha adoptiolapsen oikeus perintöön lähestyvät toisiaan, mutta eroa on silti riippuen, kuinka aikamääreet täyttyvät. Jos ottolapsisuhde on syntynyt 1.1.1980 jälkeen, ei adoptiolapsella ole perintöoikeutta bioloogiseen perheeseensä tai sukuunsa vaan adoptiolapsi rinnastuu ottoperheensä biologisiin lapsiin.

On hyvä huomata, että adoptiolapselle voidaan testamentata perintöä normaalin tapaan ja näin voivat tehdä myös biologiset vanhemmat. Jos sinulle heräsi kysymyksiä aiheeseen liittyen, vastaamme mielellämme sinua askarruttaviin kysymyksiin. Laita viestiä tai soita, me autamme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]