Minilex - Lakipuhelin

Lesken oikeus perintöön

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos perittävä oli naimisissa eikä häneltä ole jäänyt rintaperillistä, menee jäämistö eloonjääneelle puolisolle eli leskelle. Eloonjäänyt puoliso ei saa testamentilla määrätä siitä, mitä on tuleva ensiksi kuolleen perillisille. Eloonjäänyt puoliso saa pitää kuolleen puolison jäämistön jakamattomana hallinnassaan, jollei rintaperillisen jakovaatimuksesta tai perittävän tekemästä testamentista muuta johdu.

 Rintaperillisen jakovaatimuksen ja testamentinsaajan oikeuden estämättä eloonjäänyt puoliso saa pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetyn tai muun jäämistöön kuuluvan eloonjääneen puolison kodiksi sopivan asunnon, jollei kodiksi sopivaa asuntoa sisälly eloonjääneen puolison varallisuuteen. Yhteisessä kodissa oleva tavanmukainen asuntoirtaimisto on aina jätettävä jakamattomana eloonjääneen puolison hallintaan. Jos eloonjäänyt puoliso on antamalla lahjan tai muulla siihen rinnastettavalla toimella, ottamatta asianmukaisesti huomioon ensiksi kuolleen puolison perillisten oikeutta, aiheuttanut omaisuutensa olennaisen vähentymisen, on eloonjääneen puolison pesää jaettaessa hänen perillisilleen tulevasta osuudesta suoritettava ensiksi kuolleen puolison perillisille vastiketta heidän pesäosuutensa vähentymisestä.

Puolisolla ei, mikäli erityisistä asianhaaroista ei muuta johdu, ole tämän luvun mukaista oikeutta jäämistöön, jos perittävän kuollessa oli vireillä kanne asumus- tai avioerosta tai jos puolisot olivat tehneet hakemuksen avioliiton purkamisesta tai asumuserosta. Samoin jos puolisot on tuomittu asumuseroon, mikäli asumuserotuomio ei ole perittävän kuollessa rauennut tai ensiksi kuolleella puolisolla kuollessaan oli oikeus vaatia avioliittoa peruuntuvaksi.

 

Yhteenveto

  • Jos perittävä oli naimisissa ja hänellä ei ole rintaperillisiä, jäämistö menee eloonjääneelle puolisolle.
  • Leskellä ei ole oikeutta määrätä testamentilla, mitä on tuleva ensiksi kuolleen puolison perillisille.
  • Leski saa hallinnoida jäämistöä ja säilyttää yhteisen kodin ja tavanomaisen asuntoirtaimiston.
  • Jos leski on vähentänyt omaisuuttaan ensiksi kuolleen perillisiltä huomioimatta heidän oikeuksiaan, perillisille tulee suorittaa vastike.
  • Eloonjääneellä puolisolla ei ole oikeutta jäämistöön, jos puolison kuoleman aikana on ollut vireillä erokanne tai hakemus avioliiton purkamisesta tai asumuserosta.

 

Summary in English

  • If the deceased was married and had no natural heirs, the estate goes to the surviving spouse.
  • The surviving spouse does not have the right to determine by will what will be given to the heirs of the first deceased spouse.
  • The spouse is allowed to manage the estate and retain the shared home and customary household items.
  • If the surviving spouse has diminished their assets without considering the rights of the heirs of the first deceased, compensation must be paid to the heirs.
  • The surviving spouse does not have the right to the estate if there was a pending lawsuit for separation or a petition for the dissolution of the marriage or separation at the time of the spouse's death.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Milloin perillisille tulee suorittaa vastike eloonjääneen puolison vähentäessä omaisuuttaan huomioimatta heidän oikeuksiaan?

Jos eloonjäänyt puoliso on antanut lahjoja tai muulla tavalla vähentänyt omaisuuttaan ensiksi kuolleen puolison perillisten oikeuksia huomioimatta, heille tulee suorittaa vastike pesänjaon yhteydessä.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]