Minilex - Lakipuhelin

Eronneen puolison oikeus perintöön

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Toisen puolison kuollessa lesken oikeuksia suojataan mm. säännöksillä tämän oikeudesta pitää puolisoiden yhteistä asuntoa ja tavanomaista asuntoirtaimistoa jakamattomana hallinnassaan. Puolisoiden välisen suhteen on ajateltu perustuvan taloudelliseen ja sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen, minkä vuoksi onkin luonnollista, että lesken suojaksi säädetyt säännökset ja oikeus perintöön poistuvat, jos puolisoiden välinen suhde purkautuu.

Lain mukaan puolisolla ei, mikäli erityisistä asianhaaroista ei muuta johdu, ole oikeutta perintöön, jos perittävän kuollessa oli vireillä kanne asumus- tai avioerosta tai jos puolisot olivat tehneet hakemuksen avioliiton purkamisesta tai asumuserosta. Tällöin riittää, että toinen puolisoista oli saattanut kanteen vireille, eikä toisen puolison tietoisuutta vireilläolosta vaadita. On siten mahdollista, että leski ei ole tietoinen kanteen vireilläolosta, jos tuomioistuin ei ole ehtinyt antaa sitä hänelle tiedoksi ennen toisen puolison kuolemaa. Hänellä ei kuitenkaan tällaisessa tilanteessa ole oikeutta perintöön.

Eronneella puolisolla ei ole oikeutta perintöön myöskään, jos puolisot on tuomittu asumuseroon, mikäli asumuserotuomio ei ole perittävän kuollessa rauennut. Siten mikäli puolisot asuivat erillään toisistaan toisen puolison kuollessa, mutta heitä ei ollut tuomittu avio- tai asumuseroon, eikä heidän suhteensa purkamiseksi ollut tällaista hakemusta vireillä, leskellä on oikeus perintöön toisen puolison kuoleman jälkeen. Pelkkä erillään asuminen ei ole välttämättä merkki siitä, että puolisot tarkoittaisivat purkaa välisensä suhteen.

Jos puolisoiden avioero on ehtinyt tulla lainvoimaiseksi, eronneella puolisolla ei ole oikeutta perintöön ensiksi kuolleen puolison jälkeen. On huomattava, että avioeropäätös saavuttaa lainvoiman, kun tuomiosta on kulunut seitsemän päivää. Erityisistä asianhaaroista johtuen eronneella puolisolla saattaa kuitenkin olla oikeus perintöön. Tällaisena erityisenä asianhaarana voidaan pitää esimerkiksi puolisoiden välistä sopimusta siitä, etteivät he aiokaan hakea avioeroa. Avioeron peruutus voi tapahtua hakemuksella tai jopa suullisesti, kunhan se kyetään näyttämään toteen. Jos leski ei kykene näyttämään toteen erityisten asianhaarojen olemassaoloa tapauksessa, hän voi menettää oikeutensa perintöön. Epäselvissä tilanteissa voi olla suositeltavaa kääntyä lakimiehen puoleen kaikkien osapuolten oikeuksien turvaamiseksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]