Minilex - Lakipuhelin

Ex-puolison oikeus perintöön

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ex-puolisolla on tietyissä tilanteissa oikeus perintöön. Esimerkiksi jos ositusta ei avioeron jälkeen ole tehty, voi tämä aiheuttaa ongelmia puolison kuoltua, sillä entinen puoliso on kuolinpesän osakas, jos ositusta ei avioeron jälkeen ole toimitettu. Lisäksi jos entisillä puolisoilla on yhteisiä lapsia, voi eloonjäänyt puoliso periä kuolleen puolison, jos puolisoiden yhteinen lapsi kuolee ilman omia lapsia.

Ositus tekemättä

Jos avioliitto on purkautunut, eikä ositusta ole toimitettu, on entinen aviopuoliso kuolinpesän osakas siihen asti, kunnes ositus on toimitettu. Tällöin osa kuolinpesän omaisuudesta voikin olla ex-puolison omaisuutta. Näissä tilanteissa ositus kuolinpesän ja ex-puolison välillä on tehtävä. Tämä ositettava omaisuus on se omaisuus mitä oli silloin olemassa, kun avioero tuli vireille. Näin ollen esimerkiksi talo joka on hankittu avioeron jälkeen, ei ole avio-oikeuden alaista omaisuutta.,

Entinen puoliso on kutsuttava perunkirjoitukseen ja hänen suostumus tarvitaan kaikkiin niihin oikeustoimiin, joita kuolinpesässä tehdään. Näin ollen, jos ex-puolisot ovat esimerkiksi ostaneet yhdessä talon, kuuluu se avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen. Tällöin ex-puolisolla on oikeus taloon oman osuutensa mukaisesti. Koska ositus suoritetaan ennen varsinaista perinnönjakoa, ei tätä avio-oikeutta voi testamentilla ohittaa, sillä testamentilla on vaikutusta vain perittävänä olevaan omaisuuteen.

Ex-puoliso ei kuitenkaan ikinä voi saada lesken statusta, jolloin ex-puolisolla ei siis ole oikeuta hallita esimerkiksi yhteisesti hankittua taloa.

Yhteinen lapsi

Jos ex-puolisoilla on yhteinen lapsi voi vastaan tulla tilanne, jossa ex-puoliso periikin puolison. Näin voi tapahtua, jos lapsi perii kuolleen puolison, mutta kuolee ilman omia lapsia, jolloin lapsen toinen vanhempi perii lapsen. Tämäntapaiselta tilanteelta voidaan välttyä, jos esimerkiksi ex-puoliso poissuljetaan testamentilla. Tämä voidaan tehdä määräämällä omaisuudelle toinen saaja, jos lapsi kuolee.

Jos ex-puolison oikeus perintöön mietityttää, vastaavat asiantuntijat lakipuhelimessa mielellään lisäkysymyksiin aiheesta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Ositus on syytä tehdä aina avioeron jälkeen, vaikka suurta omaisuutta ei olisikaan olemassa.

Varoitukset

- Ex-puolisolla voi olla oikeus perintöön, jos ex-puolisoilla on yhteinen lapsi.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]