Minilex - Lakipuhelin

Kasvattilapsen perintö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kasvattilapsella tarkoitetaan yleensä lasta, jonka jokin muu henkilö tai henkilöt kuin lapsen vanhemmat ovat ottaneet kasvatettavakseen ja hoidettavakseen. Kasvattilasta ei kuitenkaan ole adoptoitu, vaan hän on oikeudellisessa mielessä edelleen biologisten vanhempiensa lapsi. Toisin kuin adoptiolapsen ollessa kyseessä, kasvattilapsi ei siis peri kasvattivanhempiaan. Sen sijaan hän perii biologiset vanhempansa. Jos kasvattilapsi kuolee puolisotta ja rintaperillisittä, eikä hänellä ole testamenttia, perivät hänet hänen biologiset vanhempansa. Kasvattilapsiasema ei siis yleensä vaikuta perimykseen, vaikka suhde kasvattilapsen ja vanhempien välillä olisi kuinka kiinteä hyvänsä.

Lakisääteiseen perimykseen on kuitenkin mahdollista vaikuttaa tekemällä testamentti. Testamentilla kasvattivanhempi voi esimerkiksi määrätä omaisuutensa täysin omistusoikeuksien kasvattilapselle. Erilaisia testamenttimääräyksiä on mahdollista keksiä lukemattomia, ja henkilö voikin määrätä omaisuudestaan hyvin vapaasti. Samoin kasvattilapsi voi halutessaan tehdä testamentin kasvattivanhempiensa tai vaikkapa kasvattisisarensa hyväksi. Testamenttausvapautta voi kaikissa tapauksissa kuitenkin rajoittaa rintaperillisen oikeus lakiosaan: jos perittävällä on rintaperillisiä, saavat nämä aina vaatia lakiosanaan puolet siitä, mitä he olisivat ilman testamenttia saaneet. Jos perittävällä on esimerkiksi yksi biologinen lapsi ja yksi kasvattilapsi, voi hän kuitenkin aina esimerkiksi tehdä testamentin, jossa omaisuus jaetaan puoliksi lasten kesken. Tällainen määräys ei nimittäin loukkaa rintaperillisen oikeutta lakiosaan.

Toinen tapa saattaa kasvattilapsi perittävän asemaan voi olla myös tämän myöhempi adoptio. Jos täysi-ikäiseksi ehtinyt henkilö on mahdollista adoptoida, jos tämä on ollut alaikäisenä adoptoijan kasvatettavana tai jos adoptoitavan ja adoptoijan välille on muuten muodostunut vanhemman ja lapsen väliseen suhteeseen verrattavissa oleva vakiintunut suhde. Pelkästään perintöoikeutta ajatellen tämä on kuitenkin testamenttausta monimutkaisempi ja epävarmempi keino. Neuvoja kasvattilasten perintöoikeuteen tai heidän perimiseensä liittyvissä kysymyksissä saat soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]