Minilex - Lakipuhelin

Lapsettoman lesken perintö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Mikäli ensin kuolleella puolisolla ei ollut rintaperillisiä, eli biologisia tai adoptoituja lapsia, perintö menee kokonaisuudessaan leskelle. On myös mahdollista, että puolisot ovat tehneet keskinäisen testamentin, jolla leskelle on annettu oikeus omaisuuteen, ja ensiksi kuolleen puolison perilliset ovat sitoutuneet olemaan sitä moittimatta tai vaatimatta lakiosaansa. Heidän oikeutensa voidaan siten toteuttaa lesken kuoleman jälkeen, jolloin perintö jaetaan testamentin määräysten mukaisesti.

Jos puolisot eivät olleet tehneet keskinäistä testamenttia, vaan leski on perinyt puolisonsa lain nojalla, lesken kuoltua kuitenkin ensin kuolleen puolison toissijaiset perilliset, eli hänen vanhempansa, sisaruksensa tai näiden jälkeläiset ovat oikeutettuja saamaan puolet eloonjääneen puolison pesästä toisen puolen mennessä lesken toissijaisille perillisille. Mikäli leskellä ei ole kuollessaan yhtään perillisiä elossa eikä hän ole määrännyt omaisuudestaan testamentilla, perintö menee kuitenkin kokonaisuudessaan ensiksi kuolleen puolison perillisille. Jos kummaltakaan puolisolta ei ole jäänyt perillisiä eloon eikä omaisuudesta ole määrätty testamentilla, perintö menee valtiolle.

Lähtökohtaisesti perintö jaetaan lesken kuoleman jälkeen tasan niin, että sekä ensiksi kuolleen puolison perillisille, että lesken perillisille tulee yhtä suuri osuus lesken perinnöstä. Lesken tulee turvata toiminnallaan ensiksi kuolleen puolison perillisten oikeus perintöön. Jos heille tulevaa perintöosuutta on lesken viaksi luettavasta syystä huomattavasti vähennetty, lesken perilliset tai tällaisen omaisuuden saaja voivat tulla tasingonmaksu- tai palautusvelvolliseksi. Jos taas leski on ensiksi kuolleen puolison kuoleman jälkeen saanut lahjan, perinnön tai testamentin, taikka ansiotyöstä saatuja varoja niin, että hän on aiheuttanut omaisuutensa kasvamisen, tämä omaisuuden lisäys luetaan lesken perillisten hyväksi.

Lesken kuoleman jälkeen sekä hänen perillisillään, että ensin kuolleen puolison perillisillä on oikeus saada perintönä osalleen sitä omaisuutta, joka kuului sille, jonka perillisiä he ovat. Perillisillä voi tällöin syntyä esinekohtainen oikeus omaisuuteen. Leski ei voi loukata ensin kuolleen puolison perillisten oikeutta perintöön tekemällään testamentilla. Perintö jaetaan lesken kuoleman jälkeen molempien puolisoiden perillisten kesken noudattaen lain ja mahdollisesti tehdyn testamentin määräyksiä. Perintöä suunnittelemalla voidaan saavuttaa tapauksittain huomattaviakin veroetuja. Lakimieheltä voi kysyä lisää neuvoja perintöasioihin liittyen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]