Minilex - Lakipuhelin

Perintö, leski ja lapset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laissa on säännökset sekä vainajan sukulaisten että lesken perintöoikeudesta. Perimysjärjestystä noudatetaan, jos vainajalla ei ole testamenttia. Lähtökohtaisesti perintö menee vainajan rintaperillisille. Rintaperillisiä ovat ensinnäkin vainajan lapset. Adoptiolapsista ne, jotka on adoptoitu 1.1.1980 tai myöhemmin ovat periessä myös rintaperillisen asemassa. Ennen tätä adoptoitujen lasten osalta noudatetaan pääsääntöisesti eri sääntöjä. Kukin lapsista saa yhtä suuren osan vainajan jättämästä perinnöstä. Jos lapsi on kuollut, tulevat hänen jälkeläisensä hänen sijaansa. Tällöin kuolleen lapsen lapset saavat vainajan perinnöstä sen osan, mikä olisi kuulunut vainajan kuolleelle lapselle.

Leskellä tarkoitetaan laissa vain aviopuolisoa. Avopuolisolla ei näin ole lain määräämää oikeutta perintöön. Leski perii vainajan lain mukaan vain, jos vainajalla ei ole lapsia. Tällaisessa tilanteessa koko perintö menee leskelle, vaikka osapuolilla olisi ollut avioehtosopimus, jolla suljetaan avio-oikeus kokonaan pois. Kun leski aikanaan kuolee, ensiksi kuolleelta peritty omaisuus jaetaan ensiksi kuolleen sukulaisten kesken lain määräämien sääntöjen mukaan. Jos kukaan ensiksi kuolleen perillinen ei ole enää elossa lesken kuollessa, lesken omaiset saavat perintönä myös ensiksi kuolleen osuuden.

Lähtökohtaisesti leskellä on oikeus pitää kuolleen puolison jäämistöä jakamattomana hallinnassaan, vaikka vainajalta olisi jäänyt rintaperillisiä. Ideana on, että jako suoritetaan vasta molempien puolisoiden kuoltua. Rintaperillinen tai testamentin saaja voi kuitenkin esittää jakovaatimuksen, jolloin pesä jaetaan jo ensimmäisen puolison kuoltua. Vaikka jakovaatimus esitettäisiin, leskellä on oikeus pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteistä kotia sekä sen asuntoirtaimistoa. Leski ei siis peri näitä, mutta hänellä on oikeus pitää näitä hallinnassaan.

Testamentilla perittävä voi määrätä omaisuudestaan ja poiketa näistä säännöistä. Testamenttien yhteydessä tulee kuitenkin muistaa myös rintaperillisten oikeus lakiosaan, joka on puolet perinnöstä. Testamentilla perittävä voi määrätä esimerkiksi kaiken omaisuutensa leskelle, jolloin lakimääräistä perimysjärjestystä ei noudateta. Lapsilla on kuitenkin oikeus puoleen perinnöstä. Lisää perimysjärjestyksestä ja lakiosasta voit lukea muista artikkeleistamme tai kysyä lakimiehiltämme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]