Minilex - Lakipuhelin

Perintö avioeron aikana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Aviopuolisoilla on lähtökohtaisesti avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen kuuluu kaikki puolisoiden yksin tai yhdessä omistama omaisuus riippumatta siitä, millä tavoin omaisuus on saatu tai hankittu. Tämä koskee myös puolison saamaa perintöä. Avioliiton aikana avio-oikeus ei vaikuta puolisoiden omistussuhteisiin, mutta avioliiton päätyttyä sillä on suuri merkitys omaisuuden ositukseen ja jakamiseen. Avio-oikeus ei ole kuitenkaan ehdoton oikeus. Sen toteutumiseen voidaan vaikuttaa avioehdolla tai testamentilla.

Avioliitto voi päättyä joko avioeroon tai puolison kuolemaan. Kummassakin tapauksessa on tehtävä omaisuuden ositus, jossa määritetään molemmille puolisoille tai leskelle ja vainajan perillisille kuuluva omaisuus. Osituksessa kaikki avio-oikeuden alainen omaisuus lasketaan yhteen ja siitä vähennetään velat. Näin saatu omaisuuden säästö jaetaan tasan, jolloin saadaan selville puolisoille tai leskelle ja perillisille kuuluvat osuudet. Erosta johtuvassa osituksessa enemmän omistavan on maksettava tasinkoa vähemmän omistavalle. Lesken ei kuitenkaan ole pakko maksaa tasinkoa puolisonsa perillisille, jos hän ei halua.

Perintönä saatu omaisuus kuuluu avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen, ellei muuta ole määrätty. Avioehdolla voidaan sulkea pois puolison oikeus toisen puolison omaisuuteen joko kokonaan tai osittain esimerkiksi niin, että lahjana tai perintönä saatuun omaisuuteen ei toisella puolisolla ole avio-oikeutta. Perinnönjättäjällä on myös mahdollisuus vaikuttaa avio-oikeuden laajuuteen perinnön osalta. Testamentissa voidaan määrätä, että testamentin saajan puolisolla ei ole avio-oikeutta perintönä saatuun omaisuuteen. Tällöin avio-oikeus ei ulotu perintöön, vaikka puolisoilla ei olisi avioehtoa lainkaan.

Avioerotilanteessa toisen puolison saama perintö voi vielä kuulua avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen. Ratkaisevaa on perittävän kuolinhetki sekä avioeron vireilletulon hetki. Avio-oikeus vaikuttaa ositusperusteen syntyhetkeen saakka. Ositusperusteena on joko avioeron vireilletulo tai puolison kuolema. Avioeron vireilletulon ajankohta on se hetki, jolloin erohakemus on jätetty käräjäoikeuteen. Perintöoikeus puolestaan aktivoituu perittävän kuolinhetkellä. Jos perittävä on kuollut ennen kuin avioero on laitettu vireille, kuuluu perintö avio-oikeuden alaiseen omaisuuteen normaalin sääntelyn mukaisesti. Jos taas avioero on tullut vireille eli hakemus toimitettu käräjäoikeuteen ennen perittävän kuolemaa, ei perintöä huomioida osituksessa lainkaan.

Osituksen pääsäännöstä eli tasajaon periaatteesta on mahdollista poiketa. Jos ositus johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen ja toinen eroavista puolisoista saisi osituksessa perusteetonta etua, voi ositusta sovitella. Sovittelun perusteena voi olla esimerkiksi avioliiton lyhyt kesto sekä huomattavan perinnön saaminen juuri ennen avioeron vireilletuloa. Avioeroon ja perintöön liittyvät asiat kannattaa varmistaa asiantuntevalta juristilta ennen osituksen tekemistä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]