Minilex - Lakipuhelin

Lapsen oikeus perintöön

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsella eli perittävän rintaperillisellä on oikeus saada vanhemmaltaan perintöä. Tämä edellyttää kuitenkin, että lapsen ja vanhemman välillä on pätevä suhde. Perittävän lapsiksi katsotaan avioliitossa syntyneet lapset eli aviolapset, tunnustetut lapset sekä adoptiolapset. Lapsi perii vanhempansa, mikäli lapsi on syntynyt tai siitetty ennen vanhemman kuolemaa. Jotta ennen perittävän kuolemaa siitetylle lapselle kuuluisi oikeus vanhemman perintöön, edellytetään, että lapsi syntyy elävänä. 

Kukin perittävän lapsista saa saman suuruisen osan perinnöstä. Esimerkiksi jos perittävällä on neljä lasta, kukin lapsista saa perittävän jäämistöstä neljäsosan. Mikäli omaisuus on määrätty testamentilla jollekin muulle kuin lapselle, on lapsi kuitenkin oikeutettu saamaan jäämistöstä lakiosan. Lakiosa on puolet perintöosasta. Siinä tapauksessa, että perittävän lapsi on kuollut, perintö siirtyy hänen jälkeläisilleen.

Jos kyse on adoptoidusta lapsesta, on huomioitava, milloin adoptio on tapahtunut. Silloin kun adoptio on tehty ennen vuotta 1980, adoptoitu lapsi kuuluu niin sanotun heikon adoption järjestelmään. Lapsella on tällöin oikeus periä sekä adoptiovanhempansa että biologiset vanhempansa. Lapsella ei kuitenkaan ole oikeutta periä adoptiovanhempiensa sukulaisia. Niin sanotuksi vahvan adoption järjestelmäksi kutsutaan adoptiosuhdetta, joka on perustettu vuonna 1980 tai sen jälkeen. Lapsi on tässä tapauksessa samassa asemassa kuin muut rintaperilliset, esimerkiksi perittävän aviolapset. Lapsella ei ole vahvan adoption järjestelmässä kuitenkaan oikeutta periä biologisia vanhempiaan. Lapsi perii vain adoptiovanhempansa, mutta myös adoptiolapsen lapsella on oikeus periä vanhempansa adoptiovanhemmat, toisinkuin heikon adoption järjestelmässä. Myös silloin kun vanhempi on tunnustanut isyytensä, on avioliiton ulkopuolinen lapsi eli tunnustettu lapsi oikeutettu perittävältä saatavaan perintöön.

Silloin kun on kyse heikon adoption järjestelmään kuuluvasta adoptiolapsesta, on hänellä kuitenkin mahdollisuus tietyssä tapauksessa saada samanlainen asema kuin muillakin rintaperillisillä. Lapsi voidaan nimittäin siirtää vahvan adoption järjestelmään hänen omasta hakemuksestaan. Mikäli siitä, kuuluuko adoptiolapsi heikkoon vai vahvaan järjestelmään on epäselvyyttä, kannattaa olla yhteydessä lakimieheen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]