Minilex - Lakipuhelin

Vaimon oikeus perintöön

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perittävän vaimo eli leski perii kuolleen puolisonsa, jos perittävällä ei ole rintaperillisiä tai perinnöstä on määrätty testamentissa. Rintaperillisiä ovat perittävän lapset ja lapsenlapset. Vaimolla on oikeus perintöön, jos rintaperillisiä ei ole, vaikka vaimolla ei olisi avio-oikeutta perittävän omaisuuteen. Toissijaiset perilliset eli esimerkiksi perittävän vanhemmat ja sisarukset saavat perinnön vasta lesken kuolinpesästä.

Jos perittävällä on rintaperillisiä, esimerkiksi lapsia, suoritetaan omaisuuden ositus ennen perinnön jakamista perillisille. Mikäli vaimolla on avio-oikeus perittävän omaisuuteen, hän saa osituksessa käytännössä puolet jäämistöstä. Tällöin rintaperillisten kesken jaetaan jäljelle jäänyt puolikas. Osituksessa noudatetaan yleensä käytäntöä, jonka mukaan se puoliso, jolla on enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta, joutuu luovuttamaan toiselle tasinkoa. Esimerkiksi jos miehen avio-oikeuden alainen omaisuus on 30 000 euroa ja naisen 50 000 euroa, joutuu nainen suorittamaan miehelleen 10 000 euroa tasinkona, jotta kummankin osuudeksi tulee 40 000 euroa. Vaimolla on kuitenkin puolisonsa kuoltua niin sanottu tasinkoprivilegi eli oikeus olla suorittamatta tasinkoa perittävän perillisille. Leski saa siis suorittaa perillisille tasinkoa, mikäli hän haluaa, mutta hänellä ei ole velvollisuutta tehdä niin. Perillisillä puolestaan on velvollisuus suorittaa leskelle tasinkoa perittävän omaisuudesta. Silloin kun avio-oikeutta perittävän omaisuuteen ei ole, suoritetaan omaisuuden erottelu. Tämä tarkoittaa sitä, että vaimolle jää vain hänelle kuuluva osuus jäämistöstä. Vaimolla on lisäksi puolison kuoltua oikeus pitää jakamattomana hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto ja tavanomainen asuinirtaimisto, mikäli vaimon varallisuuteen ei kuulu muuta asuntoa, jota hän voi käyttää kotinaan.

Avioliitossa vaimolla on siis paremmat oikeudet toisen puolison kuoltua kuin esimerkiksi avoliitossa. On kuitenkin huomattava, että vaimon asema ei välttämättä aina määräydy edellä kuvatulla tavalla. Esimerkiksi jos kyse on kansainvälisestä avioliitosta, saattaa olla, että vaimon oikeus perintöön määräytyy jonkin muun maan lain mukaisesti. Epäselvissä tilanteissa, jotka koskevat vaimon oikeutta perintöön, tulee ottaa yhteyttä lakimieheen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]