Minilex - Lakipuhelin

Aviopuolison oikeus perintöön

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Eloon jääneen aviopuolison eli lesken turvaksi on laissa säädetty useita oikeuksia, kuten oikeus pitää hallinnassaan puolisoiden yhteisenä kotina käytetty asunto. Niiden lisäksi aviopuolisolla on myös oikeus periä puoliso, mikäli perittävältä ei jää rintaperillisiä. Rintaperillisillä tarkoitetaan perittävän jälkeläisiä suoraan alenevassa polvessa eli esimerkiksi lapsia ja lastenlapsia. Perittävä on kuitenkin voinut syrjäyttää lesken perintöoikeuden tekemällä testamentin jonkun toisen hyväksi. Leskellä, toisin kuin rintaperillisillä, ei ole myöskään oikeutta lakiosaan, minkä vuoksi testamentilla voidaan sivuuttaa hänet kokonaan. Tällöin lesken suojaksi jäävät vain hänen muut lakimääräiset oikeutensa.

Jos leski on perillinen, eikä testamenttia ole tehty, perii hän koko jäämistön. Hänen asemansa vastaa tällöin pääsääntöisesti muiden perillisten asemaa: hän voi määrätä omaisuudesta omistajana esimerkiksi myyden perimäänsä omaisuutta tai ostaen uutta omaisuutta vanhan tilalle. Leski myös maksaa perimästään omaisuudesta perintöveroa. Muista perillisistä lesken asema poikkeaa lähinnä siten, ettei hän voi tehdä testamenttia perimästään omaisuudesta eli hänen omistusoikeutensa on rajoitettu. Lesken kuoltua omaisuus nimittäin jaetaan lesken perillisten ja ensiksi kuolleen puolison toissijaisten perillisten kesken, jos heitä on, eikä leski voi siten testamentilla sivuuttaa toissijaisten perillisten oikeutta. Toissijaisia perillisiä ovat perittävän vanhemmat, sisarukset ja näiden rintaperilliset. Leskellä on kuitenkin oikeus halutessaan vaatia jakoa hänen ja ensiksi kuolleen puolison toissijaisten perillisten välillä myös eläessään. Jos toissijaisia perillisiä ei kuitenkaan ole, saavat lesken perilliset kaiken kuolinpesään kuuluvan omaisuuden.

Leskellä on siis oikeus perintöön lain mukaan, mikäli perittävä kuolee rintaperillisittä. Leski voi saada jäämistöön kuuluvaa omaisuutta myös testamentin nojalla ja esimerkiksi puolisoiden keskinäiset testamentit ovatkin yleisiä. Perintöoikeus koskee vain aviopuolisoita sekä rekisteröidyn parisuhteen osapuolia eikä avopuoliso siten peri ilman testamenttia. Aviopuolison asema on siten huomattavasti turvatumpi kuin avopuolison. Jos sinulla on kysyttävää aviopuolison perintöoikeuteen tai muuhun lakiasiaan liittyen, asiantuntevia neuvoja saat soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]