Minilex - Lakipuhelin

Rintaperillisten osuus perinnöstä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rintaperillisillä tarkoitetaan perillisiä suoraan alenevassa polvessa eli lapsia, lapsenlapsia, lapsenlapsenlapsia ja niin edelleen. Ensisijaisesti, jos vainaja ei ollut laatinut testamenttia, perivät lapset hänen omaisuutensa tasaosuuksin. Jos joku lapsista on kuollut ennen perittävän kuolemaa, tulevat kuolleen lapsen sijaan hänen lapsensa, ja jos joku heistä on kuollut, tulevat hänen sijaansa taas hänen lapsensa. Rintaperillisten sijaantulo-oikeus on rajaton. Testamentilla on kuitenkin mahdollista vaikuttaa tähän lakimääräiseen perimykseen. Rintaperillisten suojaksi on kuitenkin säädetty oikeus vaatia joka tapauksessa lakiosaansa, jos heidät on sivuutettu testamentissa. Lakiosalla tarkoitetaan puolta siitä, mitä rintaperillinen olisi saanut, jos testamenttia ei olisi ollut. Rintaperillisen tulee vaatia lakiosaansa kuuden kuukauden kuluessa testamentin tiedoksisaannista, mikäli hän haluaa vedota oikeuteensa. Jos rintaperillinen jättää vaatimuksen tekemättä, saadaan perintö jakaa testamentin mukaan.

Ilman testamenttia jaetaan kuolinpesään kuuluva omaisuus, mahdollisen osituksen jälkeen, siis kokonaisuudessaan rintaperillisille. Jos rintaperillisiä on vain yksi, saa hän koko perinnön. Mikäli perittävällä on useampia lapsia, saavat he kaikki yhtä suuren osuuden jäämistöstä, esimerkiksi neljän lapsen tilanteessa kukin saa 1/4. Ennen perittävää kuolleen lapsen osuus jaetaan taas tasan hänen lastensa kesken. Testamentilla on kuitenkin mahdollista vaikuttaa rintaperillisille tulevaan osuuteen ja omaisuuteen muillakin tavoin, kuin määräämällä perintö jollekin toiselle taholle. Testamentissa voidaan esimerkiksi määrätä kuka rintaperillisistä saa mitäkin pesään kuuluvaa omaisuutta, tai siinä voidaan määrätä rintaperillisille tulevista pesäosuuksista lain säännöksistä poikkeavasti. Testamentintekijä voi siis esimerkiksi määrätä, että toinen kahdesta rintaperillisestä saa 2/3 ja toinen 1/3 perinnöstä. Niiltä osin, joilta testamenttimääräys ei loukkaa rintaperillisen oikeutta lakiosaan, on lakimääräisestä perimyksestä poikkeaminen siis vapaasti mahdollista. Myös laajemmat poikkeukset ovat mahdollisia, jos lakiosavaadetta ei esitetä.

Rintaperilliset saavat siis lähtökohtaisesti vainajan koko perinnön, joka jaetaan heille yhtä suuriin osuuksiin. Perintönä saamastaan omaisuudesta rintaperilliset joutuvat myös maksamaan perintöveroa, mikäli verotettavan määrän alaraja ylittyy. Rintaperilliset kuuluvat kuitenkin ensimmäiseen eli kevyemmin verotettavaan perintöveroluokkaan. Rintaperillisten perintöoikeutta koskevissa lisäkysymyksissä neuvoja saat esimerkiksi soittamalla lakipuhelimeemme.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]