Minilex - Lakipuhelin

Avio-oikeus perintönä tai testamentilla saatuun omaisuuteen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Puolisoilla on lähtökohtaisesti avio-oikeus kaikkeen toistensa omaisuuteen riippumatta siitä, milloin se on saatu taikka onko se saatu esimerkiksi perintönä tai palkkana työstä. Avio-oikeudella on käytännön vaikutusta kuitenkin vasta avioliiton purkautumisvaiheessa, kun ositusta toimitetaan toisen puolison kuoleman tai avioeron vireilletulon jälkeen. Osituksessa puolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöt lasketaan yhteen ja molemmat puolisot saavat puolet tästä summasta. Avio-oikeutta on kuitenkin mahdollista rajoittaa eri tavoin. Puolisot voivat ensinnäkin tehdä avioehtosopimuksen, jossa sovitaan, ettei avio-oikeutta ole esimerkiksi johonkin tiettyyn tai mihinkään omaisuuteen. Lisäksi muun muassa testamentissa on mahdollista määrätä, ettei saajan puolisolla ole avio-oikeutta testamentilla saatavaan omaisuuteen.

Avioehtosopimuksella puolisot voivat siis päättää, ettei kummallakaan ole avio-oikeutta toistensa mihinkään omaisuuteen. Tällöin määräys koskee myös omaisuutta, jonka toinen puoliso saa perintönä tai testamentin nojalla.  Lisäksi avioehtosopimuksella voidaan nimenomaisesti rajata juuri tietty perintö tai vastaisuudessa perintönä tai testamentilla puolisolle tuleva omaisuus avio-oikeuden ulkopuolelle. Tällöin puolisoilla on normaalisti avio-oikeus muuhun omaisuuteen, mutta testamentatun tai perintönä saadun omaisuuden arvo ei osituslaskelmassa tule toisen puolison hyväksi. Myös perinnönjättäjä voi haluta vaikuttaa siihen, ettei hänen jäämistönsä hyödytä perillisten tai testamentinsaajien puolisoja, ja että omaisuus pysyy varmemmin suvussa ositusta toimitettaessa. Tällöin hän voi tehdä testamentin, jossa hän poistaa saajien puolisoilta avio-oikeuden. Suoraan lain mukaan tapahtuvassa perimyksessä ei perinnönjättäjä voi vaikuttaa avio-oikeuteen, mutta hänen vaihtoehtonaan on tällöin tehdä avio-oikeutta koskevan määräyksen sisältävä testamentti myös lakimääräisille perillisille. Testamentissa voidaan myös määrätä, ettei avio-oikeutta ole saadun omaisuuden tuottoon.

Aviopuolisoilla on siis lähtökohtaisesti avio-oikeus myös perintönä tai testamentilla saatuun omaisuuteen. Avio-oikeutta on kuitenkin saatettu rajata joko puolisoiden itsensä tai testamentintekijän toimesta. Lisäksi omaisuuden saannon ajankohdalla voi olla merkitystä sen avio-oikeudellista luonnetta arvioitaessa. Avio-oikeutta ei nimittäin ole testamentin nojalla tai perintönä saatuun omaisuuteen, joka on saatu toisen puolison kuoleman tai avioeron vireille tulon jälkeen. Jos avioero kuitenkin raukeaa muusta syystä kuin puolison kuoleman vuoksi, on eron harkinta-aikana saatuun omaisuuteen avio-oikeus.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]