Minilex - Lakipuhelin

Testamentista luopuminen osittain

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentista voi luopua tehokkaasti joko kokonaan tai osittain.  Tehokkuus ja tehottomuus kuvaavat luopumisen vaikutuksia verovelvollisuuden syntymiseen. Tehokkaassa luopumisessa luopujasta ei tule verovelvollista, vaan verovelvollisuus syntyy lopullisen luovutuksensaajan ja testamentintekijän välille. Tehottomassa luopumisessa taas luopujaa pidetään luopumisesta huolimatta perintöverovelvollisena. Tehoton luopuminen synnyttää myös toisen verovelkasuhteen. Luopujan ja lopullisen luovutuksensaajan välistä vastikkeetonta toimea pidetään vero-oikeudelliselta luonteeltaan lahjana. Tämä synnyttää lahjaverovelvollisuuden lopulliselle luovutuksensaajalle.

Jotta testamentista luopuminen katsotaan tehokkaaksi, siitä on luovuttava vastikkeetta ja ilman ehtoja eikä luopuja saa määrätä, kenelle omaisuus on menevä luopumisen jälkeen. Ellei testamentintekijän määräyksestä, tarkoituksesta tai olosuhteista muuta johdu, luopumistilanteissa testamentinsaajan sijaan tulevat hänen jälkeläisensä, mikäli heillä olisi ollut oikeus periä testamentintekijä. Jos olosuhteiden perusteella ei kuitenkaan ole perustetta suosia sijaantuloperillisiä, luopujalta vapautuva testamenttiosuus menee muiden yleistestamentinsaajien hyväksi suhteellisuusperiaatteen mukaan. Jos taas testamentilla annettu oikeus on luonteeltaan korostetun henkilökohtainen, esimerkiksi hallintaoikeus tiettyyn varallisuuteen, oikeuden katsotaan lähtökohtaisesti palaavan pesään ja sitä kautta lähimmille perillisille tai jos perillisiä ei ole, muille testamentinsaajille.

Toisin kuin perinnöstä, testamentista on mahdollista luopua tehokkaasti myös osittain, kunhan luopuminen tapahtuu osittaisenkin luopumisen tilanteessa vastikkeetta, ilman ehtoja ja sijaantulijoita määräämättä. Osittainen testamentista luopuminen ei siis yksinään tee luopumisesta tehotonta. Tehokas luopuminen aiheuttaa huomattavasti pienemmät veroseuraamukset kuin tehoton luopuminen. Siksi siihen on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Esimerkki: A kuolee ja hän on testamentannut koko omaisuutensa siskolleen B:lle. B ottaa vastaan vain asunnon ja luopuu testamentista muilta osin. Jos luopuminen tapahtuu tehokkaasti, B maksaa perintöveron vain asunnon arvosta ja lopullinen luovutuksensaaja loppuosasta. Jos taas luopumisen katsotaan tapahtuvan tehottomasti, B maksaa perintöveron asunnon lisäksi koko testamentista osittaisesta luopumisesta huolimatta. Lisäksi lopullisen luovutuksensaajan katsotaan saavan B:ltä veronalaisen lahjan, josta hän on velvollinen suorittamaan lahjaveroa.

Silloin, kun testamentinsaajana on lakimääräinen perillinen, on osittainen luopuminen verotuksessa tulkinnallisempaa. Koska testamentista voi luopua tehokkaasti myös osittain (mutta perinnöstä ei), esiin nousee kysymys siitä, milloin perintö katsotaan saaduksi lakimääräisen perimyksen nojalla ja milloin testamentin nojalla. Osittaisen luopumisen verokohtelun kannalta on ratkaisevaa, pidetäänkö saantoa perintö- vai testamenttisaantona. Saannon oikeudellinen luonne ratkaistaan sillä perusteella, sisältääkö testamentti sellaisia jäämistöön kohdistuvia määräyksiä, jotka poikkeavat siitä, millainen perillisen perintöoikeudellinen asema olisi suoraan lain nojalla ilman kyseistä testamenttia. Oikeuskäytännössä on pyritty siihen, että saannon muodon sijaan vaikutus on ratkaiseva, jolloin asiakirjan otsikointi ei ole olennainen, vaan ratkaisevaa on oikeustoimen tarkoitus. Esimerkiksi jos vanhemmat ovat tehneet lapselleen testamentin, jolla he ainoastaan määräävät, että aviopuolisolla ei ole oikeutta heiltä perittyyn omaisuuteen, testamenttia ei katsota verotuksessa testamentiksi, eikä osittainen luopuminen tehokkaasti siten ole mahdollista.

Jos testamentissa nimenomaan mainitaan mahdollisuudesta ottaa testamentti vastaan vain osittain ja testamentti sisältää lisäksi määräykset sijaantulosta, osittainen testamentista luopuminen lakimääräisenkin perillisen osalta on tehokasta. Myös sellainen lakimääräiselle perilliselle tehty testamentti, joka sisältää määräyksiä, jotka selvästi muokkaavat perillisen saantoa siitä, mitä se olisi perintökaaren mukaisen perintöoikeuden nojalla, lakimääräisen perillisen saamaa testamenttia pidetään verotuksessakin testamenttina ja osittainen luopuminen verotuksellisesti tehokkaalla tavalla on mahdollista.

Vaikka perittävä tekisi testamentin omille lakimääräisille rintaperillisilleen, saantoa voidaan silti verotuksessa pitää perintösaantona, eli saannon katsotaan testamentista huolimatta tulleen suoraan lakimääräisen perimyksen nojalla. Jotta saanto katsotaan verotuksessakin testamentiksi, sen pitää riittävästi erota siitä, mitä perillinen saisi suoraan lain nojalla. Myös se riittää, että testamentissa on määräys mahdollisuudesta ottaa perintö vastaan osittain sekä määräys sijaantulijoista.

Luopuminen kannattaa siis aina tehdä siten, että se katsotaan tehokkaaksi. Näin pystytään säästämään huomattavia summia veroissa. Testamentista tulee siis luopua vastikkeetta, ehdoitta ja sijaantulijoita määräämättä. Myös osittainen luopuminen voi tapahtua tehokkaasti. Tehokkaasti luopumalla luopuja maksaa perintöveron vain siitä osasta testamentattua omaisuutta, jonka hän on ottanut vastaan ja lopullinen luovutuksensaaja loppuosasta, jonka hän saa. Luopuja ei voi määrätä, kenelle se osa omaisuudesta menee, mistä hän on luopunut.

Luopumistilanteessa tulee muistaa tehokkaan luopumisen ehdot ja kriteerit. Silloin, kun testamentinsaajana on lakimääräinen perillinen, on osittainen luopuminen tehokkaalla tavalla tulkinnallisempaa. Koska tehokkaasti luopumalla voidaan säästää suuria summia veroissa, on tulkinnallisimmissa tilanteissa syytä kääntyä lakimiehen puoleen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]