Minilex - Lakipuhelin

KKO:2004:62 - Ulosotto, varojen tilitys velkojalle ja sivullisen oikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Ulosottolaki
    Ulosmittaus
    Muutoksenhaku
    Ylimääräinen muutoksenhaku
    Perustuslaki

Ulosottomies oli ulosmitannut velallinen A:n pankkitilillä olleet varat 28.11. 2002. A ja sivullinen B olivat vaatineet ulosmittauksen kumoamista, koska pankkitili ja sen varat eivät kuuluneet A:lle, vaan B:lle.

Käräjäoikeus ei tutkinut valitusta, koska ulosmitatut varat oli jo tilitetty velkojille. Valituksessa ei myöskään ollut kyse lopputilityksen virheestä.

Ulosmitatut varat oli ulosottomiehen toimesta tilitetty velkojalle 11.12.2002. Ulosottolain mukaan sen jälkeen, kun täytäntöönpanossa kertyneiden rahavarojen lopputilitys on tehty ja varat lähetetty hakijalle, voidaan valittaa ainoastaan lopputilityksessä olevasta virheestä. Tämä muutoksenhaun rajoitus perustuu siihen, että ulosmittauksen kautta kertyneiden varojen tultua tilitetyiksi velkojalle niitä ei enää voida ulosotto-oikeudellisin keinoin saada takaisin.

Korkein oikeus totesi, että vaikka päätös, jolla valitus oli jätetty tutkimatta, purettaisiin, asiaa ei voida korjata, sillä silloinkin, jos valitus hyväksyttäisiin, velkojalle jo tilitettyjä varoja ei valitusasiassa annettavalla ratkaisulla voitaisi määrätä palautettaviksi. Varojen tilitys velkojalle on tässä tapauksessa tehnyt ulosottovalituksen oikeussuojakeinona hyödyttömäksi. Mahdollinen sivullisen oikeussuoja jää siten tässä tapauksessa vahingonkorvaus- tai edunpalautusvaatimusten varaan. 

Korkein oikeus ei tutkinut hakemusta enemmälti. 

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]