Minilex - Lakipuhelin

Takaisinsaanti ulosotossa ja määräaika - KKO:2013:37

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Ulosottokaari
    Takaisinsaanti ulosotossa
    Määräaika

Ratkaisussa KKO:2013:37 käsiteltiin sitä oliko ulosottokaaren mukainen takaisinsaantikanne nostettu liian myöhään. Velkoja oli vaatinut velallisen tekemän kiinteistöä koskevan lahjoituksen tyttärilleen peräytystä, jotta lahjoitettu omaisuus käytettäisiin velan maksamiseksi.

Käräjäoikeus hylkäsi velkojan kanteen takaisinsaannista, koska se oli nostettu liian myöhään. Hovioikeus ei ollut muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. KKO kumosi molempien instanssien tuomiot.

KKO:n arvio mukaan velkojan nostama takaisinsaantikanne oli tehty ajoissa. Tätä KKO perusteli sillä, että velkojalle ei oltu annettu estetodistusta kuten ulosottolaissa säädetään. Ulosottolain määräaika alkoi kulua tapauksessa lain mukaan siitä, kun lain edellyttämä todistus annetaan velkojalle. Siten määräaika ei ollut voinut alkaa kulua, koska estetodistusta ei oltu annettu. Tapauksessa täyttyivät myös takaisinsaantikanteen edellytykset, koska annettu lahja läheiselle oli annettu myöhemmin kuin kolme vuotta ennen ulosottoasian vireilletulopäivää ja lahjan saajat eivät esittäneet näyttöä siitä, ettei ulosottovelallinen olisi ollut ylivelkainen tai lahjanantamisesti tullut ylivelkaiseksi antaessaan lahjan. KKO siten hyväksyi velkojan takaisinsaantikanteen koskemaan velallisen tekemää lahjaa.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa