Hei. Oksensin taksiin (kuulemma melko paljon) eräänä LA-SU -yönä. Nyt taksikuski lähetti laskun 150 euroa auton siivous ja 180 euroa ansionmenetys eli 330 euroa yhteensä (sis. alv). Ymmärrän, että siivous kuuluu minun kontolleni, mutta eikö tuo ansionmenetys ole epäsuora vahinko, joka ei kuulu minun korvattavakseni (vaan esim. vakuutuksen tms.)?

1 vastaus


1 vastausta

Vahingonkorvausvelvollisuutta ja ennen kaikkea velvollisuuden suuruutta ja ulottuvuutta koskee vahingonkorvauslaki. Sen mukaan tuottamuksesta tai tahallisesti aiheutettu vahinko tulee korvattavaksi seuraavilla perusteilla. Esine- ja henkilövahingot tulevat aina korvattaviksi ja tietyillä edellytyksillä myös ns. puhtaat varallisuusvahingot.

Aiheuttamanne vahinko kuulunee melko selkeästi esinevahinkoihin. Taksin sisätilat kärsivät vahinkoa toimintasi johdosta ja auto täytyi puhdistaa, jotta se saataisiin takaisin käyttökuntoon. Tällöin "korjauskustannukset" eli ne kustannukset, joita kului siihen, että taksi saatiin käyttökuntoon olivat mainitsemanne 150e siivouskustannukset. Tämän lisäksi voidaan vaatia korvausta myös esimerkiksi korvaavan kuljetusvälineen vuokraamisesta vahingoittuneen auton tilalle, tai aiheutuneesta ansionmenetyksestä, joka johtuu siitä, että autoa ei voida käyttää rahan ansaitsemiseen tarkoitetulla tavalla. Kun ansionmenetyksen suuruutta ja korvauskelpoisuutta arvioidaan, tulee sen olla selvästi tapahtumasta johtuva, eli tulee olla melko todennäköistä, että autolla oltaisiin voitu kyseinen summa (tässä tapauksessa 330e) ansaita. Kohtuullinen korvaus voisi olla taksikuljettajan autollaan keskimäärin sinä aikana, kun auto on korjauksessa, ansaitsema rahasumma.

Se korvaako aiheuttamasi vahingon jokin vakuutus, riippuu aivan mahdollisten vakuutustesi ehdoista. Mikäli sinulla on voimassaoleva henkilökohtainen vahinkovakuutus, niin kannattaa ehdottomasti tarkistaa vakuutussopimuksesta, että millaisia vahinkoja ko. sopimus kattaa. Joka tapauksessa te olette se taho, jolta taksinkuljettajan tulee saatavansa, eli vahingonkorvauksensa kokonaisuudessaan periä. Mikäli vakuutussopimuksenne korvaa näitä vahinkoja, niin voitte sitten periä vakuutusyhtiöltä erikseen, tai riippuen heidän käytännöistään, jo maksamanne korvaukset. Vakuutusten ehdot vaihtelevat niin merkittävästi, että tuntematta vakuutussopimuksen ehtoja, ei vahinkojen korvattavuudesta voi sanoa juuri mitään.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »