Hei!
Tiedustelisin että onko yksityisen kuluttajan ja autoliikkeen välisessä vaihtoautokaupassa yksityisellä myyjällä korvaus velvoitteita esim. (Moottoririkon sattuessa)?

1 vastaus


1 vastausta

Tilanne riippuu monista seikoista, kuten autosta maksetusta korvauksesta, myyjän siitä antamista tiedoista, auton iästä ja kunnosta sekä moottorivian laadusta. Luonnollisesti myös sopimuksen ehdoilla on merkitystä. Lähtökohtaisesti myyjä on vastuussa kaikista sellaisista kaupantekohetken jälkeen ilmenneistä vioista, jotka ovat olleet olemassa jo kaupantekohetkellä tai sitä ennen. Tällaisessa tilanteessa siis yleensä tavataan pyytää lausunto autokorjaamosta siitä, että onko ko. moottorivika voinut kehittyä vasta kauppojen jälkeen, vai onko se ollut ns. piilevä vika.

Jos kyseessä on ollut piilevä vika, niin silloin myyjä voidaan velvoittaa hinnanalennukseen/maksamaan korjauskustannukset tai jopa tilanteissa, joissa autoa ei saada enää kuntoon, purkamaan kauppa. Kuitenkin myyjän vastuuta voi rajoittaa se, että ostajana toimineen kokeneen autokauppiaan luulisi osaavan tehdä tarpeellinen selvitys auton kunnosta käytettyä autoa ostaessaan. Lisäksi jos autosta maksettu vastike on ollut alhainen, ei voi edes olettaa auton olevan täydellisessä kunnossa. Vastuuta voi vähentää myös se jos auto sanotaan sopimuksessa myytävän "sellaisena kuin se kuapantekohetkellä on". Tämä sälyttää tarkastus velvoitteen myyjän harteille.

Viime kädessä valitettavasti korvausvelvollisuuden olemassaolo voidaan saada selville vasta oikeudenkäynnin kautta.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »