Olen saamassa korvausvaatimuksen tulevassa oikeudenkäynnissä. Olen kuitenkin rahaton eläkkeellä oleva. Miten tämä raha maksetaan , tai voiko sen yleensä korvata millään muulla.

1 vastaus


Minilex

90 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,
tässä vastauksessa oletetaan, että olette tehnyt teon, josta lain mukaan seuraa vahingonkorvaus. (Jos näin ei ole, voitte tietenkin kiistää korvausvaatimuksen.)

Rahattomuutenne voidaan huomioida kolmella eri tavalla: sovinnossa, korvausmäärän sovittelussa tai ulosotossa. Ensinnäkin voitte ehdottaa vastapuolelle sovintoa ja hyvittää vahingon muuten kuin rahalla. Voitte esimerkiksi pyytää vastapuolelta anteeksi ja tarjoutua tekemään kevyttä kotityötä.

Sovinto voidaan tehdä vielä oikeudenkäynnissäkin. Sovinto toki edellyttää, että te ja vastapuoli haluatte sitä. Sovinto edellyttää myös, että vastapuoli on vahingonkärsijä itse. Jos näet vakuutusyhtiö on jo korvannut vahingon kärsijälle ja vaatii nyt teiltä korvausta itselleen, on myöhäistä tehdä sovintoa.

Jos sovinto ei onnistu, tuomioistuin voi sovitella vahingonkorvauksen määrää rahattomuutenne vuoksi. Lain mukaan korvauksen määrää alennetaan, jos täysi korvaus olisi kohtuuttoman raskas osapuolten varallisuuden ja muiden olosuhteiden kannalta. Näin tehdään lähinnä silloin, jos vahinko johtui liiasta huolimattomuudesta. Jos vahinko johtui tahallisesta teosta, määrää sovitellaan vain erityisistä syistä.

Jos teidät tuomitaan maksamaan vahingonkorvausta ja ette maksa sitä, vastapuoli hakee luultavasti ulosottoa. Ulosottomies selvittää, onko teillä tarpeeksi omaisuutta tai tuloa ulosmitattavaksi. Lähtökohtaisesti omaisuutta voidaan ulosmitata. Kuitenkaan teiltä ei saa ulosmitata tavanomaista koti-irtaimistoa eikä tarpeellisia henkilökohtaisia esineitä.

Tiettyä tuloa voidaan ulosmitata. Kansaneläkettä tai toimeentulotukea ei saa ulosmitata lainkaan. Sen sijaan työeläkettä saa ulosmitata sen määrän, joka ylittää ns. suojaosuuden. Suojaosuus on noin 600 euroa kuukaudessa; jos lapsi tai puoliso elää teidän elatuksenne varassa, suojaosuus on korkeampi.

Jos ulosottomies toteaa, että teillä ei ole omaisuutta tai tuloa, jota lain mukaan saisi ulosmitata, asia jää siihen. Mutta jos teille pian sen jälkeen ilmestyy ylimääräistä rahaa, se voidaan ulosmitata. Jos haluatte tarkempaa tietoa esimerkiksi sovinnonteosta tai suojaosuudesta, voitte soittaa lakipuhelimeen.



Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]