Hei! Olen peruskoulun yhdeksännettä luokkaa käyvä oppilas. Tänään koulussa tapahtui pieni skenaario; oppilas otti kouluruokalasta mandariinin käytävälle. Olin pöydässä n. kymmenen muun oppilaan kanssa. Yksi näistä oppilaista oli aikeissa heittää mandariinin ikkunaan, ja minä en sanonut sanaakaan kyseisessä tilanteessa. En siis yllyttänyt, vaikken myöskään yrittänyt estää häntä.

Myöhemmin meidät kaikki pöydässä istuneet oppilaat otettiin puhutteluun, ja sanottiin, että ikkunan pesuun vaadittaisiin noin 1000€ maksava nostolava tai jokin vastaava. Sanottiin myös, että kaikki pöydän ääressä istuneet joutuvat maksamaan siitä osan, sillä emme kieltänyt häntä heittämästä. Olenko siis maksuvelvollinen, sillä mielestäni en sillä en myöskään osallistunut tekoon, olin vain läsnä.

1 vastaus


Minilex

Nainen

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Yhteisvastuullinen vahingonkorvausvastuu tarkoittaa sitä tilannetta, kun kaksi tai useampi henkilö on aiheuttanut vahingon, he ovat jokainen myös vastuussa kyseisestä vahingosta. Yhteisvastuu tulee kyseeseen myös tilanteissa, kun joukosta ihmisiä ei voida osoittaa yhtä syyllistä, vaikka vahinko olisikin vain juuri yhden henkilön aiheuttama.

Vahingonkorvauslain mukaan korvausvelvollisten kesken korvausmäärä on jaettava sen mukaan kuin harkitaan kohtuulliseksi ottaen huomioon kunkin korvausvelvollisen viaksi jäävä syyllisyyden määrä, vahinkotapahtumasta ehkä saatu etu ja muut seikat. On myös hyvä huomioida, että mikäli vahingon on aiheuttanut kahdeksantoista vuotta nuorempi, hän on velvollinen korvaamaan siitä määrän, joka hänen ikäänsä, kehitystasoonsa, teon laatuun, vahingon aiheuttajan ja vahingon kärsineen varallisuusoloihin sekä muihin olosuhteisiin nähden katsotaan kohtuulliseksi.

Toivottavasti vastauksesta oli sinulle apua. Lisäkysymyksissä voit olla yhteydessä lakipuhelimeen.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »