Sain kirjeen jostai tekijän oikeus lafkasta, jossa sanotaan minun ladanneen netistä laitonta materiaalia ja pyydetään maksamaan 600€ jonnekin. Onko kyseessä "nigerialais kirje" vai olenko oikeasti nyt jollekin velkaa? En tietenkään aio maksaa....miten toimin?

1 vastaus


1 vastausta

Ette mainitse kysymyksessänne mistä "tekijänoikeuslafkasta" on kysymys, mutta kuvaamanne kaltaista toimintaa harjoittaa eräs yritys, joka on kehittänyt tästä oman ansaintalogiikkansa. Kyseinen yritys tarjoaa sopimusta, jossa "kiinni jäänyt" henkilö maksaa tietyn summan yritykselle, joka siis edustaa kyseiseen nettimateriaalin oikeuksien omistajaa, jolloin maksamalla summan yritykselle tämä lupaa, että asiasta ei tehdä oikeusjuttua. Muussa tapauksessa yritys uhkaa haastaa asiakkaansa nimissä laittomasti materiaalia ladanneen oikeuteen.

Lähtökohtana on, että teillä ei ole minkäänlaista velvollisuutta maksaa senttiäkään taholle, jolta saitte sähköpostia. Vain tuomioistuin voi määrätä rangaistuksen lain vastaisesta tekijänoikeuksia loukkaavasta toiminnasta. Teille sähköpostia laittanut yritys ei voi siis periä teiltä pätevästi mitään millään perusteella. On kuitenkin periaatteessa mahdollista, että yritys todella auttaa oikeuskanteen nostamisessa tekijänoikeusloukkauksesta kärsinyttä ja käräjäoikeuskäsittely on tiedossa. Tämäkin on kuitenkin turha pelko, mikäli ette ole ladannut kyseistä materiaalia oikeasti. Lisäksi jos kyseessä on tosiaan esimerkiksi muutaman kappaleen laiton lataaminen omaan käyttöön, eikä esimerkiksi kappaleen levittäminen netissä, niin edes tekijänoikeusrikkomuksen tunnusmerkit eivät käytännössä tule täyttymään.

Toisin sanoen siis, mitä luultavimmin toiminnastanne ei löydy aihetta sakkojen asettamiselle edes tuomioistuimen toimesta, jolloin mitään syytä, miksi tuo 600e "lasku" kannattaisi maksaa, ei ole. Lasku kannattanee jättää omaan arvoonsa, mutta muistaa kuitenkin, että jos toimintanne netistä lataamisen suhteen on yhtään laajempaa, niin teko saattaa kokonaisuudessaan hyvinkin alkaa vastata sakkorangaistukseen oikeuttavaa tekijänoikeusrikkomusta. Et ole kuitenkaan tällä hetkellä kenellekään velkaa yhtään mistään.

Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Lakipalvelut jopa 40 % edullisemmin - nopeasti ja luotettavasti »