Hei! Tarvisin hieman taustatietoa ja infoa, jotta tiedän vienkö asiaa eteenpäin. Ex-avopuolisoni, jonka kanssa erosimme 06/2015 tuli eräänä aamuna luokseni ja olin itse päihtyneessä tilassa. Hän sai minut allekirjoittamaa velkakirjan, jossa hän pyytää minulta summaa X, joka oli kohtuuton. Velkakirjassa ei ollut erittelyä mistä velka koostuu ja paikalla ei ollut todistajia. En muista silloisen tilani vuoksi oliko paperissa edes allekirjoitus viivaa todistajille, mutta allekirjoituksia todistajilta ei ainakaan ollut. Näyttöä mistä velka koostuu ei ole ja hän perustelee velan kertyneen suurimmaksi osaksi pienistä summista joita hän yhteiselomme aikana siirsi tililleni yhteistä elämää varten, laskuihin, ruokaan yms. Onko paperi lainvoimainen ja pystyykö hän nämä minulta perimään? Kiitos!

1 vastaus


Minilex

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

avoliiton aikaisia arkielämän juoksevia kuluja ei myöhemmin korvata, elleivät puolisot erikseen sovi korvaamisesta. Tällaisista korvauksista voidaan sinänsä sopia avoliiton aikana tai sen jälkeen.

Kysymys on siis siitä, merkitsikö velkakirjan allekirjoittaminen pätevää sopimista asiasta. Ei todellakaan merkinnyt. Oikeustoimen, esimerkiksi sopivuuden pätevyydestä säädetään laissa varallisuusoikeudellisista oikeustoimesta. Sen 33 §:n mukaan oikeustoimi ei päde, jos siihen vetoaminen olisi kunnian vastaista ja arvotonta.

Pykälä on kieliasultaan vanhanaikainen, mutta tässä tapauksessa se tarkoittaa: Jos osapuoli oli päihtymyksen vuoksi arvostelukyvytön – ja toinen osapuoli huomasi tämän –, oikeustoimi ei päde heidän välillään. Entinen puolisonne ei siis voi pätevästi vedota ko. paperiin. Jos hän yrittää nostaa kanteen sen perusteella, voitte vedota päihtymykseen ja 33 §:ään.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »