Asuinkumppanini puoliso osti appensa kanssa metsäkiinteistön muuta vuosi sitten. Appi maksoi osuutensa käteisellä. Asuinkumppanini puoisoineen otti osuuteensa yhteisen lainan.

Kumppanini puolison kuoleman jälkeen ilmeni kuitenkin, että kumppanini nimi on vain lainakirjoissa, mutta ei metsäkiinteistön omistajana. Kuolinpesällä ei ole rahavarallisuutta, joten puolisoni on lyhentänyt lainaa.

Onko mitään laillista perustetta tai keinoa saada lainakirjoihin muutos, jossa selvästi erotellaan asuinkumppanini ja kuolinpesän osuus lainasta? Vai joutuuko asuinkumppanini maksamaan mukisematta koko lainan, vaikka ei koskaan tule omistamaan aariakaan metsäkiinteistöstä?

Asuinkumppanini puoliso kuoli kolme vuotta sitten ja pesä on edelleen jakamatta, koska ko. lainaa ei ole voitu maksaa.

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Sillä, ettei kumppanisi ole kiinteistön omistajana, tarkoittanet, että lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin lainhuudon haltijaksi ei ole merkitty kumppaniasi tai että vainajan perukirjassa omistusosuus kiinteistöön on merkitty yksin vainajan omaisuudeksi. On tärkeää huomata, että vaikka lainhuuto- ja kiinnitysrekisterin merkinnät luovat vahvan olettaman kiinteistön omistajasta esimerkiksi lainhuudon haltijan velkojille, ne eivät välttämättä vastaa todellisia kiinteistön omistussuhteita, vaan kiinteistö saattaa kuulua jopa yksin henkilölle, jota ei ole lainkaan merkitty lainhuudon haltijaksi. Vaikka kumppaniasi ei olisi merkitty myöskään perukirjaan omistajaksi, voidaan omistajuus kaikesta huolimatta riitauttaa oikeudessa kumppanisi omistusosuuden vahvistamiseksi, jos hänellä on esitettävänään näyttöä siitä, että hankintahetkellä tarkoituksena on ollut hankkia kiinteistö yhteisesti.

Vastuun ottaminen velasta yhteisesti sekä kumppanisi omalla varallisuudellaan tekemänsä maksut velan suoritukseksi puhuvat vahvasti sen puolesta, että hankintahetken tarkoituksena on ollut kumppanisi tuleminen yhdeksi osaomistajista. Yksityiskohtaisempaa arviota tilanteesta tai lisää tietoa kanteen nostamisesta omistusosuuden vahvistamiseksi kannattaa kysyä esimerkiksi soittamalla Minilexin edulliseen lakipuhelimeen.

Lainasopimuksen jälkikäteinen muuttaminen tuomioistuimessa toisen yhteisvelallisen kannalta kohtuullisemmaksi vaatii vahvoja perusteita ja on epätodennäköistä, mutta myös tarkempaa tietoa mahdollisuudesta tähän voi halutessaan kysyä lakipuhelimesta. Jos lainasopimuksesta ei ilmene muuta, kumpikin lainan ottaneista puolisoista vastaa velasta omasta ja toisensa puolesta. Kumppanillesi syntyy kuitenkin takautumisoikeus kuolinpesää kohtaan siltä osin kuin hän on joutunut maksamaan velkaa enemmän kuin oman osuutensa, joka on lähtökohtaisesti puolet velasta, ellei toisin ole sovittu puolisoiden kesken. Tämä tarkoittaa, että kumppanisi voi vaatia kuolinpesältä maksua oman osuutensa ylittävästä osasta, minkä vuoksi perinnönjakoa ei saa tehdä ennen kuin tämä takautumissaatava on maksettu kumppanillesi tai kuolinpesä on antanut sen maksamisesta vakuuden.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]