Sovimme äidin kanssa että hän ottaa nimiinsä kolme pikalainaa koska itse en saanut.Takaisinmaksu sovittiin että minä maksan lainat,mutta koska myös hän tarvitsi rahaa hän maksoi muutamia eriä.Nyt äiti sai lievän aivoinfarktin ja muisti kärsi pahasti.Sisarukseni saivat tietää lainoista ja vaikka olen ne luvannut maksaa firmojen kanssa sovituissa kk erissä pois he aikovat tehdä ilmoituksen jos en maksa kaikkia kerralla to mennessä.Se ei onnistu valitettavasti.Sisko pyysi paperille takaisinmaksusuunnitelman ja mietin että jos teen sellaisen onko se minua vastaan vai pitäisikö odottaa oikeudenpäätöstä?Haluaisin kuitenkin maksaa lainat pois.Mitä minun pitäisi tehdä?

1 vastaus


1 vastausta

Ette ole tehnyt mitään oikeudellisesti väärää. Käytännössä siis ottamalla pikalainat nimiinsä äitinne siis sitoutui itse henkilökohtaisesti kyseisiin lainoihin. Tämän jälkeen hän teki teidän kanssanne käytännössä suullisen sopimuksen siitä, että hän lainaa teille rahat, jotka maksatte sitten hänelle takaisin pikalainayrityksen maksusuunnitelman mukaisesti. Teillä ei ole mitään erityistä velvollisuutta maksaa kaikkia velkoja kerralla pois, vaan on täysin hyväksyttävää pitäytyä sopimassanne maksusuunnitelmassa.

Kirjallinen takaisinmaksusuunnitelma voisi selkeyttää asioita kaikkien osapuolten osalta. Suositeltavaa olisi laatia se samaan muotoon kuin olitte äitinne kanssa sopinut, sillä muuten tilanne voi käydä juridisesti hankalaksi. Nimittäin muutoksiin maksuaikataulussa tarvittaisiin lähtökohtaisesti sekä teidän, että äitinne suostumus, mutta koska äitinne ei ole toimintakuntoinen, tarvitsisitte äitinne edunvalvojan. Toki ilmankin äitinne tai edunvalvojan suostumusta saisitte maksaa velan aikaisemmin pois, mutta siihen ei kannata sitoutua, jos se ei käytännössä teiltä tule onnistumaan.

Ainoa huomioitava asiakokonaisuus, joka tulisi vielä ottaa huomioon, on se, että oliko äitinne täysivaltainen, ei siis holhouksen alla tai muuten huonossa kunnossa hänen ottaessaan pikalainat. Tämä on olennaista siksi, että sopimuksenne äitinne kanssa voisi muodostua pätemättömäksi, jos äitinne ei olisi ollut täydessä ymmärryksessä sitoutuessaan sopimukseen. Seurauksena pätemättömyydestä olisi, että joutuisitte maksamaan velat välittömästi äidiltänne pois. Jos asia ei ole näin ja äitinne oli normaalissa kunnossa sopiessanne järjestelystä, ei hätäpäivää pitäisi olla.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »