Erotessani avopuolisostani teimme sähköpostitse suunnitelman hänen velkojensa maksamisesta. Olin maksanut hänenkin osuutensa vuokrasta muutamana kuukautena asuessamme vielä yhdessä. Hän lupasi maksaa takaisin minulle vielä asuessamme yhdessä, sekä uudestaan erotessamme. Hän kuittasi hyväksyvänsä lasketun yhteissumman maksamisen sähköpostitse. Nyt puoli vuotta myöhemmin hän onkin kieltäytynyt maksamasta summaa minulle. Onko minulla mitään mahdollisuuksia saada rahojani, kun virallisia asiakirjoja ei ole, vain sähköpostit? Summa ei ole suuri, kannattaako mitään virallisia teitä pitkin edes lähteä perimään?

1 vastaus


Minilex

100 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Hei,

Jos velallinen ei suostu vapaaehtoisesti maksamaan velkaa, velka voidaan saada oikeudellisen perinnän avulla.

Velan periminen on mahdollista haastehakemuksen kautta. Kyseinen hakemus tuo asian käsittelyn vireille tuomioistuimessa. Haastehakemuksesta tulisi ilmetä se, mihin vaade perustuu. Jos velallinen ei anna vastinetta haastehakemukseen, asia ratkaistaan yksipuolisella tuomiolla. Jos velallinen kuitenkin antaa vastineen haastehakemukseen, asia käsitellään tuomioistuimessa, ellei asia ole riidaton jommankumman osapuolen eduksi. Velka saadaan tuomioistuimen ratkaisun avulla perittyä ulosotossa.

Asian käsittelyn kannalta olisi hyvä, jos velasta olisi todisteita, sillä jos todisteista ei selkene velkasuhde ja sen olosuhteet, asia on riitainen. Velkojalla on velvollisuus esittää tilanteen paikkansapitävyys.

Haastehakemuksen voi tehdä yksin, mutta sen tekemisen jättäminen lakimiehen vastuulle voi olla kannattavaa, sillä se varmistaa sen, että hakemus tehdään oikein. Lakimiehemme voivat auttaa haastehakemuksen tekemisessä.

Oikeudellinen perintä voi olla kallista, ja sen kustannuksia nostavat oikeudenkäynti- ja ulosottokulut. Jos saatava riitautuu oikeudellisessa perinnässä, kuluriski kasvaa verrattuna riidattomaan prosessiin.

Velka on siis mahdollista saada oikeudellisen perinnän avulla, ja tätä todennäköisyyttä parantaa todisteet kyseisestä velasta, mutta myös mahdolliset kulut on kannattavaa huomioida.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]