Olisin kysynyt, onko mahdollista konkursssia keskeyttää sen 8vuorokauden valitusoikeuden jälkeen vielä jos saisin kolmannen tahon maksamaan verovelkani. Verovelkani on myös ennakkoveroja ja oikeat verot on murto-osa arvioista. Viikko sitten kirjanpitopaperit saatu veromuutoslautakuntaan. Menetänkö omaisuuteni nyt vaikka äitini olisi valmis maksamaan velkani pois?

1 vastaus


Minilex

130 vastausta

Soita lakimiehelle - 0600 12 450

Lain mukaan konkurssi voidaan määrätä peruuntumaan velallisen ja konkurssihakemuksen tehneen velkojan yhteisestä hakemuksesta tai velallisen yksin tekemästä hakemuksesta, jos velallinen on asetettu konkurssiin omasta hakemuksestaan. Edellytyksenä peruuntumiselle on, että hakemus on tehty kahdeksan päivän kuluessa siitä, kun velallinen on asetettu konkurssiin, ja peruuntumiselle esitetään pätevä syy.

Tapauksessa päteväksi syyksi saatettaisiin hyvinkin hyväksyä se, että kolmas henkilö on maksanut tai sitoutunut maksamaan velan tai antanut siitä vakuuden. Konkurssin peruuntuminen on kuitenkin mahdollista vain, jos peruuntumishakemus tehdään mainitun 8 vuorokauden kuluessa. Vaikka peruuttamiselle olisi pätevä syy, on lisäksi mahdollista, että muiden velkojien kuin konkurssia hakeneen velkojan etu edellyttää konkurssin jatkamista, ja muut velkojat voivatkin vastustaa peruuntumista tai antaa sille suostumuksensa, jos tuomioistuin katsoo muiden velkojien kuulemisen olevan tarpeen. Jokainen tapaus on kuitenkin yksilöllinen.

On tärkeää huomata, että peruuntumishakemus on eri asia kuin konkurssiin asettamispäätöksestä valittaminen. Käräjäoikeuden päätöksestä, jolla velallinen on asetettu konkurssiin, voidaan hakea muutosta normaaliin tapaan valittamalla hovioikeuteen (ja valitusluvan saamisen jälkeen korkeimpaan oikeuteen). Muutoksenhausta huolimatta konkurssin oikeusvaikutukset pysyvät kuitenkin voimassa eli konkurssi on ”käynnissä” ainakin siihen asti kunnes valitukseen annetaan päätös. Ennen mahdollista valittamista on kannattavaa ottaa huomioon valitusten käsittelyn kesto.

Konkurssin kestoa ja samalla siitä aiheutuvia kustannuksia voi valituksen sijaan pyrkiä vähentämään tekemällä kirjallisen sovintoehdotuksen velkojille. Menettely, jossa konkurssi päättyy velallisen ja velkojien sovintoon, on virallisprosessia yksinkertaisempi, nopeampi ja edullisempi tapa saavuttaa osapuolia tyydyttävä lopputulos. Tällainen sovinto tarkoittaa sitä, että konkurssin aikana konkurssisaatavien ehdot järjestellään sopimuksen perusteella uudestaan. On mahdollista sopia esimerkiksi siitä, minkä osuuden velallinen maksaa veloistaan ja mikä on maksuaikataulu. Mahdollista on myös sopia, millä tavalla velallisen omaisuus käytetään velkojen maksamiseen.

Lisätietoja valituksen tekemisestä tai sovintomenettelyyn siirtymisestä voi halutessaan kysyä esimerkiksi Minilexin lakipuhelimesta.

Huomaathan, että lainsäädäntö on saattanut joiltain osin muuttua.
Varmista asiasi lakipuhelimesta, soita
0600 12 450.

Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


Aiheeseen liittyvät kysymykset

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »

[chatbot]